Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby v Donbasu sledovali vedle senátora Doubravy i fašisté z Maďarska

  18:16aktualizováno  20:00
Přestože Západ volby v separatistických regionech Donbasu odmítl uznat a OBSE na ně odmítla vyslat své lidi, na hlasování dohlíželi „zahraniční pozorovatelé“. Část z nich je členy krajně pravicových či krajně levicových stran, ukrajinskou hranici navíc zřejmě překročili nelegálně. Petro Porošenko hodlá separatistům v reakci na volby odebrat pravomoci.
Jeden z vůdců východoukrajinských separatistů Alexander Zacharčenko odevzdává v...

Jeden z vůdců východoukrajinských separatistů Alexander Zacharčenko odevzdává v Doněcku svůj hlas (2. listopadu 2014). | foto: Reuters

Pozorovatelé přijeli pod záštitou organizace ABSE (Agentura pro bezpečnost a spolupráci v Evropě), která svým názvem OBSE nápadně připomíná. 

Krize na Ukrajině

Do Doněcku se dostali z Rostova na Donu. Ukrajinskou hranici tak podle odborníka na pravicový extremismus Antona Šechovcova  překročili v místě, které kontrolují separatisté a vyhnuli se oficiální kontrole. Kyjev je proto může stíhat za nelegální přechod hranice.

Zarážející jsou však především jména, která se na seznamu pozorovatelů objevují. Přestože Moskva varuje před údajnými fašistickými tendencemi na Ukrajině, k volbám v Donbasu byli pozváni především členové euroskeptických krajně pravicových i krajně levicových stran.

Je mezi nimi například Márton Gyöngyösi z maďarského Jobbiku. Tento radikál před dvěma lety navrhoval, aby vláda sestavila seznam Židů, kteří „představují hrozbu národní bezpečnosti.

Kromě Jobbiku měla u voleb své zástupce i stalinisticky orientovaná Komunistická strana Řecka, francouzští nacionalisté, belgická krajně pravicová strana PCN, Komunistická strana Ruské federace či bulharská krajně pravicová Ataka.

Z České republiky podle Šechovcova přijali pozvání Ladislav Zemánek ze strany NE Bruselu - Národní demokracie a ústecký senátor Jaroslav Doubrava. Druhý jmenovaný iDNES.cz sdělil, že neví, na čí pozvání přijel (rozhovor se senátorem Doubravou čtěte zde).

Organizace ABSE byla ostatně představena teprve v předvečer volebního dne na tiskové konferenci, při níž si ani předseda ABSE Ewald Stadler nebyl jistý, jestli první písmeno akronymu značí asociaci či agenturu, píše kanadský list The Globe and Mail

02.listopadu 2014 v 05:58, příspěvek archivován: 03.listopadu 2014 v 14:41

Saw member of Hungary far right party Jobbik who suggested making a list of Jews. He is an observer in Donetsk for rebel vote #ukraine

Stadler, předseda rakouské euroskeptické strany REKOS, zároveň přiznal, že je v Doněcku „sotva pár minut“ a nedokázal zodpovědět otázku, kolik pozorovatelů ABSE k volbám vyšle. Evropské státy ovšem vyzval, aby se připojily k nově vzniklé organizaci a opustily OBSE, která separatistické volby neuznává.

OBSE má nyní v Donbasu vážnější starosti než je obskurní konkurence při pozorování voleb. Speciální monitorovací mise OBSE v pondělí podle ČTK oznámila, že evropské bezpilotní letouny nasazené k monitorování situace se v posledních třech dnech několikrát staly terčem útoků. Jeden z aparátu se při operaci neznámých útočníků zřítil.

Porošenko chce separatistům odebrat pravomoci

Ukrajinský prezident Petro Porošenko hodlá v reakci na nedělní volby na Donbasu odebrat povstaleckým regionům rozsáhlé pravomoci, které jim přiznal zářijový zákon o zvláštním statusu území kontrolovaných separatisty.

Podle zákona z poloviny září měla správa povstaleckých zón podléhat speciálnímu režimu, který měl trvat tři roky. Jeho základem měly být nové komunální volby plánované na 7. prosince. Zvolení zákonodárci nesměli být ze svých funkcí uvolněni a měli využívat poměrně rozsáhlých pravomocí, mezi nimiž bylo i vytváření dobrovolnických lidových milicí. Zákon povoloval využívání ruštiny v oblastech kontrolovaných separatisty.

Zpráva Kyjeva

Ukrajinské ministerstvo vnitra zveřejnilo v pondělí večer seznam všech zahraničních pozorovatelů, kteří v neděli sledovali separatistické volby na východě Ukrajiny. Lidi na seznamu hodlají ukrajinské úřady označit za nežádoucí a na jejich jednání upozorní orgány zemí, z nichž přicestovali. Na seznam je zařazeno osmnáct lidí. Kromě Česka a Maďarska jsou i ze Slovenska, Bulharska, Itálie, Rakouska, Řecka, Belgie, Srbska, Francie a USA. Ve zprávě o jejich misi v Doněcké a Luhanské oblasti, kterou ukrajinské ministerstvo považuje za nezákonnou, jsou pozorovatelé označeni za představitele "nejodpudivějších protidemokratických politických sil".

Separatistickými volbami však vzbouřenci sami možnost rozšířené samosprávy vyloučili, uvedl Porošenko. Volby byly podle něj jasným porušením minských dohod z počátku září, které kromě zastavení palby, vytvoření nárazníkové zóny a výměny zajatců obsahovaly i závazek decentralizace a konání místních voleb uspořádaných podle ukrajinských zákonů.

Porošenko hodlá novou situaci projednat na úterní schůzi Rady národní bezpečnosti a obrany, vrcholného státního orgánu, který řídí operace proti donbaským separatistům. „Projevili jsme upřímnou snahu o politické urovnání, ale povstalci tuto možnost odmítli. Jejich pseudovolby torpédují zákony a ostře vyhrocují situaci na Donbasu,“ uvedla hlava státu v prohlášení.

„Rozšířené pravomoci hodláme poskytnout jen zákonně zvoleným zástupcům, nikoli banditům,“ uvedl prezident. Pokud se separatisté k plnění minských dohod vrátí, je Porošenko ochoten odvolaný zákon znovu oživit. Bude obsahovat i ustanovení o rozpočtové decentralizaci, která dá Donbasu možnost uživit se z vlastních peněz. Postupně by podle prezidenta mohla na východě Ukrajiny vzniknout i svobodná ekonomická zóna se speciálním režimem obchodních vztahů s Evropskou unií a s Ruskem.

Tématem úterní schůze bezpečnostní rady bude podle Porošenka i posílení ukrajinské bojeschopnosti pro případ, že se situace bude oproti očekávání Kyjeva zostřovat.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...