Nemoc byla potvrzena u více než 4 tisíc lidí. Ilustrační foto

Nemoc byla potvrzena u více než 4 tisíc lidí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na prasečí chřipku zemřel v USA třetí člověk

  • 62
Ve Spojených státech zemřel už třetí člověk na chřipku, kterou způsobuje virus A(H1N1). Muž ze státu Washington podlehl nemoci minulý týden, podle lékařů trpěl skrytou srdeční chorobou. Počet obětí nové chřipky se celosvětově vyšplhal na 53, nemoc byla potvrzena už u více než čtyř tisíc lidí.

Muži, který je zatím poslední oficiální obětí chřipky, bylo kolem třiceti let. Nemoci před ním podlehl mexický chlapec a třiatřicetiletá americká učitelka, oba zemřeli ve státě Texas.

Podle amerického Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) se chorobou v USA nakazilo už přes 2 254 lidí, přes stovku jich leží v nemocnici.

Nejvíce smrtelných případů zaznamenali v Mexiku, odkud se nákaza šíří, doposud tam zemřelo 48 lidí. Po jednom člověku zemřelo v Kanadě, kde je na tři stovky nakažených, a v Kostarice.

Celosvětově je podle zdravotnických organizací potvrzeno už více než 4 300 případů nové chřipky ve třiceti zemích světa. Na seznam států se včera nově zařadilo Japonsko a Austrálie, z Evropy pak Norsko, kde se nakazili dva mladí studenti.

Z evropských zemích má nejvíce nakažených Španělsko, kde jich je necelá stovka a Velká Británie, kde s nemocí léčí, či léčilo 55 lidí.

První podezření na nákazu virem prasečí chřipky se dnes objevilo i v pevninské Číně. Hospitalizován byl třicetiletý muž z provincie S´čchuan, který se vrátil ze studijního pobytu ve Spojených státech.

"Podle prvních klinických příznaků a výsledků testů jde podle prvotní diagnózy o podezření na virus A(H1N1)," citovala ČTK čínské ministerstvo zdravotnictví, které vyzvalo pasažéry, kteří byli ve stejném letu z USA jako hospitalizovaný mladík, aby se přihlásili.

Mexiko testuje tisíce vzorků

Počty nakažených i mrtvých budou s největší pravděpodobností nadále narůstat. Jen v Mexiku se v současné době testují tisíce podezřelých vzorků. Z dosavadních pěti tisíc testů se jich 1 626 ukázalo jako pozitivních na nový virus.

Mexiko nicméně už má nejhorší zřejmě za sebou a obnovuje normální chod země. Minulou středu a čtvrtek se začaly otvírat restaurace, obchody, muzea a univerzity, zítra se otevře zbytek škol uzavřených zhruba před dvěma týdny kvůli hrozbě nákazy.

Opatření zůstávají v platnosti už pouze ve státě Jalisco, kde na nemoc prokazatelně zemřeli tři lidé.

"Negativní", slyšeli zatím všichni Češi

V Česku zatím vyšetření nepotvrdila, že by se u někoho objevil virus A(H1N1). U 54 lidí jsou výsledky negativní, 18 jich musí počkat, než budou výsledky testů hotové. V nemocnici je v současné chvíli osm nemocných, z toho tři v Praze na Bulovce, dva v Českých Budějovicích a po jednom v Pardubicích, Opavě a Plzni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video