Kamerunská olympijská výprava během zahajovacího ceremoniálu olympiády v Londýně (27. července 2012) | foto: Reuters

Na olympiádě zmizelo sedm sportovců Kamerunu, chtějí asi zůstat v Evropě

  • 57
Během olympijských her v Londýně zmizelo sedm kamerunských sportovců. Pět boxerů, plavec a fotbalistka chtějí asi zůstat z ekonomických důvodů v Evropě, uvedla agentura Reuters s odvoláním na kamerunské ministerstvo sportu a tělovýchovy.

"Co začalo jako fáma, se konečně ukázalo být pravdou. Sedm kamerunských atletů, kteří se účastnili v Londýně olympijských her, zmizelo z olympijské vesnice," vzkázal šéf kamerunské olympijské mise David Ojong svým nadřízeným na ministerstvu v Yaoundé.

Nejdříve zmizela náhradní gólmanka ženského fotbalového týmu Drusille Ngako. Nepřidala se tak už ke svému týmu, který se jel připravovat na zápas s Novým Zélandem do Coventry. Ten se odehrál minulé úterý a Afričanky v něm svým soupeřkám podlehly 1:3.

O několik dní později Kamerunci zjistili, že zmizel i plavec Paul Ekane Edingue. V jeho pokoji se nenašly ani jeho věci. V neděli se pak z olympijské vesnice vypařilo i pět boxerů, konkrétně Thomas Essomba, Christian Donfack Adjoufack, Abdon Mewoli, Blaise Yepmou Mendouo a Serge Ambomo.

Mezinárodní olympijský výbor v úterý prohlásil, že o zmizelých sportovcích ještě neslyšel. "Nejsme si toho vědomi," uvedl mluvčí MOV Mark Adams.

V historii kamerunského sportu to není poprvé, co se sportovci africké země vypařili během mezinárodních soutěží. V minulosti už sportovní delegace opustili bez vědomí představitelů na Frankofonních hrách, hrách Commonwealthu i na juniorských fotbalových soutěžích.

Nutno podotknout, že nejsou jediní sportovci, kteří využili mezinárodní klání k opuštění země. Například v roce 2009 zmizel po zápase v keňské metropoli celý fotbalový tým Eritreje. Domů se vrátil pouze trenér a jeden fotbalový činitel (více o zmizení eritrejského fotbalového týmu čtěte zde).

Kamerun

Kamerun

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video