Kráter v ledu na Marsu

Kráter v ledu na Marsu - Kruhovou stopu ledu v kráteru na severním pólu Marsu objevila evropská sonda Mars Express. | foto: ČTK

Na Marsu je voda, je však pěkně zmrzlá

  • 33
Evropská sonda Mars Explorer pořídila první snímky vody na dnešním povrchu "rudé planety". Nenašla žádné jezero ani burácející bystřinu. Její kamera však zachytila ledový disk uvnitř kráteru u marsovského severního pólu.

Vědci jsou si téměř jistí, že osm kilometrů široký bílý kruh tvoří voda.

Disk zmrzlé vody se nachází v kráteru uprostřed rozlehlé pláně, známé jako Vastitas Borealis. Jeho snímek byl pořízen na sklonku marsovského léta, a právě proto vědci věří, že vyfotografovaný led je tvořen vodou. Kdyby byl složen ze zmrzlého kysličníku uhličitého, stačily by i nízké teploty během marsovského léta k jeho odpaření.

Povrch ledového disku se nachází asi šedesát metrů nad viditelným dnem kráteru. Vědci však netvrdí, že celých těch šedesát metrů je tvořeno jen vodou. Domnívají se, že vodní led pokrývá rozsáhlou vyvýšeninu či dunu uvnitř kráteru.

Jeden ze snímků evropské sondy ukazuje stopy ledu i na okraji a na stěnách kráteru. Led chybí jen na jeho severozápadní straně. Právě do ní se nejvíce opírají paprsky vzdáleného Slunce.

Nález opět křísí naděje, že na Marsu je možné nalézt aspoň nejprimitivnější život, který je podle pozemských znalostí bez vody nemožný. Tyto naděje byly pořádně zchlazeny minulý týden. Dva američtí vědci tehdy zveřejnili studii, podle níž je Mars už čtyři miliardy let jen mrazivou pustinou, kde se průměrná teplota pohybuje okolo 55 stupňů pod bodem mrazu.

Z dřívějších snímků mohli vědci vyvozovat, že voda po Marsu kdysi volně protékala a utvářela hluboké rýhy a trhliny na jeho povrchu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video