Trosky letadla společnosti Aerocaribbean, které se zřítilo na Kubě (5. listopadu 2010)

Trosky letadla společnosti Aerocaribbean, které se zřítilo na Kubě (5. listopadu 2010) | foto: AP

Na Kubě se zřítilo letadlo s 68 lidmi na palubě, havárii nikdo nepřežil

  • 28
Na Kubě se zřítil letoun ATR-72 místní společnosti Aerocaribbean s 68 lidmi na palubě. V letadle cestovalo i 28 cizinců, z toho deset jich bylo z Evropy. Havárii nikdo nepřežil, oznámila kubánská vláda. Příčiny nehody nejsou jasné, piloti před pádem vyslali nouzový signál.

Dvoumotorové letadlo směřovalo ve čtvrtek na pravidelné lince z haitského Port-au-Prince přes východokubánské Santiago de Cuba do Havany. V kubánské metropoli mělo přistát v 19:50 místního času, v 17:42 ale piloti ohlásili potíže, načež ztratili s kontrolní věží kontakt.

Letoun se zřítil v hornaté oblasti u vesnice Guasimal v provincii Sancti Spiritus, uvedla agentura AP. Na palubě bylo 61 pasažérů a sedm členů posádky.

Letoun ATR-72 kubánské společnosti Aerocaribbean na archivním snímku

Letoun ATR-72 kubánské společnosti Aerocaribbean na archivním snímku

Kromě Kubánců a obyvatel dalších latinskoamerických zemí cestovalo letounem 28 cizinců, z toho deset Evropanů. Byli mezi nimi dva Němci, stejný počet Rakušanů, tři Nizozemci, Francouz, Ital a Španěl. O českých nebo slovenských cestujících se kubánské zdroje nezmiňují.

Neštěstí v Pákistánu

V pákistánském Karáčí v pátek havaroval charterový letoun Cessna s dvaadvaceti lidmi na palubě. Zřítil se krátce po startu. Podle mluvčího letištní správy byla příčinou neštěstí technická závada. Pilot letadla bezprostředně po vzletu hlásil poruchu motoru a dostal příkaz k návratu. Během manévru se letoun zřítil. Havárii nikdo nepřežil. Stroj patřil soukromému dopravci a pronajala si ho ropná společnost ENI sídlící v Itálii.

zdroj: ČTK

Záchranáři z trosek letadla vyprostili první oběti. A zřejmě už přestali prohledávat okolí po případných přeživších. "Leteckou nehodu nikdo nepřežil," oznámila po několika hodinách kubánská vláda na svých webových stránkách. Místní nemocnice také zrušily pohotovost.

K místu tragédie se záchranáři museli dostat díky bujné okolní vegetaci pomocí buldozerů, popsala agentura Reuters. Letoun pak dlouho hořel a znesnadňoval jejich práci. Na místo mezitím dorazil prý i předseda oblastní komunistické strany, ministr vnitra a další úředníci.

Jeden z posledních letů

Tragický let ze Santiaga do Havany byl zřejmě jedním z posledních před příchodem tropické bouře Tomas, jež pravděpodobně zasáhne oblast východní Kuby během dneška. Kubánská média ve čtvrtek oznámila, že letecká a železniční doprava v oblasti Santiaga se zastaví do doby, než bouře pomine.

Společnost Aero Caribbean je dceřinou firmou kubánských státních aerolinií Cubana de Aviación. Na Kubě naposledy havarovalo letadlo v březnu 2002, kdy spadl letoun sovětské výroby s 16 lidmi na palubě.

Guasimal v kubánské provincii Sancti Spiritus


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video