Na církev se chystá hromadná žaloba

  • 30
Sexuální skandály nepřestávají pronásledovat katolickou církev. Po USA se ozývají oběti zneužívání i v Rakousku a žádají vysoké odškodné. U prominentního vídeňského právníka Farida Rifaata, který oběti zastupuje, se údajně hlásí stále další a další lidé. Kolektivní žaloba by podle advokáta měla být hotova do několika měsíců. Představitelé církve se k ní zatím nevyjadřují a vyčkávají, jak bude advokát dál postupovat.

První obětí, která se rozhodla rakouskou katolickou církev žalovat, je 33letý Hans. Tvrdí, že byl před lety coby ministrant zneužit knězem v Horních Rakousích údajně až 200krát. Muž se z psychických problémů způsobených zneužíváním prý dosud nevzpamatoval, několikrát se pokusil o sebevraždu a počátkem května se rozhodl církev žalovat.

K němu tento týden přibyla "prominentní" oběť - Josef Hartmann. Před sedmi lety obvinil ze sexuálního zneužívání tehdejšího vídeňského arcibiskupa kardinála Hanse Hermanna Groëra a rozpoutal tím největší aféru týkající se katolické církve v poválečné historii země.

Hartmann, jehož obvinění vedlo nakonec k rezignaci Groëra a jeho odchodu do ústraní, se k žalobě odhodlal kvůli slovům biskupa Kurta Krenna, který se měl v rozhovoru pro časopis News bývalého arcibiskupa pokusit "rehabilitovat".

Groër byl v roce 1995 obviněn z pedofilie, z udržování homosexuálních vztahů s dospělými a z vydírání. Kvůli skandálu rakouskou katolickou církev opustilo více než 44 tisíc věřících. Mnoho katolíků se tehdy dožadovalo radikálních reforem uvnitř církve a zrušení celibátu.

V nejnovějším vydání časopisu News Hartmann přiznal, že se jej církev pokusila odškodnit, když mu vyřídila studijní stipendium ve Švýcarsku. Měsíčně tak dostával 500 švýcarských franků. Nakonec se ale rozhodl církev žalovat. 

V případě, že právník Rifaat zastupující oběti nakonec žalobu podá, půjde o milionové částky za odškodné.

V posledních letech se případy sexuálního zneužívání vyskytly také v dalších státech, například v Irsku, Francii, Austrálii, v papežově rodném Polsku i v České republice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video