Čeští a američtí vojáci během operace Welcome Home v afghánském Lógaru

Čeští a američtí vojáci během operace Welcome Home v afghánském Lógaru | foto: PRT Lógar

Na českou základnu v Lógaru zaútočil sebevražedný atentátník

  • 361
Na základnu Shank v afghánském Lógaru, kde působí i český provinční rekonstrukční tým, zaútočil sebevražedný atentátník. Při útoku byl jeden Čech otřesen tlakovou vlnou, řekla iDNES.cz mluvčí armády Jana Růžičková. Atentát zranil asi tři desítky amerických vojáků a jeden Afghánec zemřel.

"Vozidlo naložené výbušninami najelo do vstupu základny a došlo k výbuchu. Bylo zraněno 34 vojáků a jeden je zřejmě mrtvý. Všichni čeští vojáci jsou v pořádku. Pouze jeden český voják byl otřesen tlakovou vlnou způsobenou výbuchem. Podrobil se pouze kontrolní prohlídce a je v pořádku," popsala pro iDNES.cz armádní mluvčí.

Jak dále uvedla Růžičková, bylo to poprvé za dobu působení české mise, kdy došlo k takovému sebevražednému útoku přímo na základnu. "Intenzita útoků se jinak ale nijak nevymyká normálu. V letním období útoky vždy narůstají, je to standardní jev každý rok," sdělila iDNES.cz dále mluvčí.

V misi ISAF v Afghánistánu v současnosti působí zhruba 427 českých vojáků. Nejpočetnější část působí v provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v Lógaru. Ten pracuje od března 2008 jako součást mise ISAF NATO. PRT tvoří devět civilních odborníků z ministerstva zahraničních věcí a 292 vojáků české armády.

Hlavním úkolem českých vojáků v Lógaru je právě ochrana našich odborníků, kteří v oblasti zajišťují konkrétní rozvojové a rekonstrukční programy. Ty jsou zaměřené zejména na bezpečnost, zlepšení infrastruktury, vodní hospodářství, zemědělství, vzdělávání a komunitní projekty.

Mimo Lógar působí čeští vojáci ještě na dvou základnách v provincii Vardak. Na základně Solthan Kheyl pomáhají s výcvikem afghánské armády. Česká jednotka OMLT, která má na starosti celý afghánský kandak (prapor), je zde velice ceněná a těší se velké oblibě místních (více o jednotce čtěte zde).

Dvanáctičlenný tým pak pomáhá se školením afghánské vojenské policie na mezinárodní základně ITC. Zatímco mise v Lógaru se pomalu chýlí ke konci, ve Vardaku budou Češi působit až do roku 2014, tedy doby, kdy by měly být kompletně staženy všechny jednotky ISAF ze země.

Naposledy byl Čech v Afghánistánu zraněn v dubnu, kdy na společnou patrolu koaličních a afghánských sil zaútočili ozbrojenci ruční protitankovou střelou. Po výbuchu měl voják zlomenou nohu a střepiny v ruce (více o tehdejším případu čtěte zde). V Afghánistánu za deset let trvání konfliktu padlo pět českých vojáků.

Další útoky

Vrtulníkem Black Hawk do nebezpečného Vardaku

Reportáž z českých základen v Afghánistánu

Sikorsky UH-60 Black Hawk (28. května 2012)

Útok na základnu Shank nebyl v úterý v Afghánistánu jediný. Nejméně devět mrtvých si vyžádal pumový útok na minibus nedaleko metropole Kábulu. Nálož v Paghmanu severozápadně od Kábulu byla odpálena na dálku a jejím terčem se v pět hodin ráno místního času stal malý civilní autobus. Tři lidé utrpěli při explozi zranění.

Nálož byla nastražena pod mostem, a když minibus tudy projížděl, odpálil ji muž, který se pak dal na útěk. Místní obyvatelé ho však chytili. Podle policie se měl terčem útoku stát zřejmě autobus s vládními zaměstnanci, útočník však omylem nálož odpálil při průjezdu civilního vozidla.

Další nákladní vůz napěchovaný výbušninou explodoval před základnou zahraničních sil v Pulí Alam v provincii Lógar jižně od Kábulu. Zranění utrpělo dvanáct civilistů, síly NATO podle dosavadních informací žádné újmy nedoznaly. K tomuto útoku se hnutí Taliban přihlásilo.

Taliban útočí stále častěji i v Kábulu

Bomby na silnicích a sebevražedné atentáty jsou oblíbenými zbraněmi afghánských povstalců. Jejich útoky trpí především jižní a východní části země. Taliban ale stále častěji útočí i v hlavním městě, které bylo donedávna relativně bezpečné.

Letos v dubnu ozbrojenci podnikli na afghánském území šest koordinovaných útoků včetně tří v samotném srdci metropole, aby tak podle vlastního prohlášení "zdůraznili začátek tradiční jarní ofenzivy", doplňuje ČTK.

Jejich terčem se stal mimo jiné parlament a zahraniční zastupitelské úřady. Šlo o nejrozsáhlejší koordinovaný útok v Kábulu za deset let války v Afghánistánu. Během 17 hodin bojů bylo tehdy zabito 51 lidí včetně 36 útočníků (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video