Rafting. Ilustrační foto

Rafting. Ilustrační foto | foto: David Hainallpro iDNES.cz

Na alpské řece se převrhlo pět raftů. Záchranáři nalezli všechny pohřešované

  • 1
Na divoké vodě řeky Bregenzer Ach v nejzápadnější rakouské spolkové zemi Vorarlbersko se převrátilo pět raftů. Po rozporuplných informacích o celkovém počtu vodáků, se záchrannému týmu podařilo najít všechny, kteří se octli v peřejích řeky.

Ze západorakouské vesnice Langenegg odstartovaly v sobotu pouze dva týmy raftařů z původně plánovaných tří. Celá skupina vodáků čítala 74 lidí. V době nehody však ani organizátoři přesný počet lidí na pěti člunech neznali.

Když se u elektrárny v Alberschwende kolem poledne všech pět raftů převrhlo, podařilo se většině vodáků okamžitě zachránit v plujících raftech. Dalších raftaře pak vyprostili záchranáři níže po proudu.

Vyproštění osob odnesených proudem však nebylo snadné, protože někteří z nich se dostali ke břehu ve zcela nepřístupných místech. Řeka totiž v daném úseku protéká úzkým a hlubokým kaňonem.

Osm raftařů museli záchranáři převézt k ošetření do nemocnice, ostatní zranění byli ošetřeni na místě.

Kvůli zmatku v počtu raftařů se záchranáři domnívali, že se jim v odpoledních hodinách podařilo vytáhnout z vody již všechny.

"O jednom ze dvou startujících týmů jsme měli přesné údaje a brzo jsme věděli, že je v plném počtu. Z druhého týmu bohužel přesné údaje chyběly," uvedl vedoucí zásahu Werner Blum agentuře APA.

Po následném porovnání seznamu účastníků a zachráněných vorarlberský zemský rada (zemský ministr) pro bezpečnost Erich Schwärzler oznámil, že dva lidé se nadále pohřešují. "Je naděje, že se pohřešovaní dostali na břeh v dlouhém kaňonu, kterým řeka v místě neštěstí protéká, a tam se zachránili," řekl podle APA.

V podvečer pak celá záchranná akce skončila a všichni raftaři byli nalezeni.

Pátrání záchranných týmů čítajících úhrnem asi 240 lidí doprovázely také dva vrtulníky.

Alberschwende. Místo na rakouské řece, kde se raftaři převrhli

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video