Převrácené lodě a ropná skvrna v severojaponském přístavu Fudaj. (14. března 2011) | foto: AP

Japonský kapitán zdolal tsunami, teď se svou lodí zachraňuje ostrov

  • 49
Zatímco ostatní obyvatelé japonského ostrůvku Ošima prchali před tsunami co nejdál od moře, čtyřiašedesátiletý Susumu Sugawara zamířil přesně opačným směrem. Chtěl zachránit svou loď Slunečnici, kterou by vlna na pobřeží zničila. Měl štěstí, z obrovských vln se dostal v pořádku i se svou lodí.

"Věděl jsem, že když svou loď nezachráním, ostrov bude dočista izolován a v bryndě," řekl televizi CNN Sugawara, ze kterého je dnes hrdina. Ostatní lodě na ostrově včetně jeho dalších plavidel skončily v troskách spolu se zničenými domy na pobřeží.

Jeho loď však katastrofu nejenže přežila, ale od té doby funguje jako jediné spojení ostrůvku se zbytkem světa. Dvacetimístné plavidlo převáží lidi i humanitární pomoc.

Japonský kapitán, který na své lodi zdolal tsunami (3. 4. 2011)

V kritické době Sugawara nasměroval svou loď plnou parou vstříc obřím vlnám. Podle něj byly až dvacetimetrové, tedy čtyřnásobně vyšší než ty, na které je zvyklý.

"Jak jsem se cítil v tu chvíli, se nedá popsat," vzpomíná. Podle něj loď šplhala po vlně jako po obrovské hoře. Pokaždé, když si myslel, že už je na vrcholu, voda byla ještě výš. "Zavřel jsem oči a cítil závrať. Když jsem oči otevřel, spatřil jsem obzor, takže jsem věděl, že jsem to dokázal."

Vyhráno však neměl. Přišly další čtyři nebo pět vln. Muž tvrdí, že neměl strach, že se pouze soustředil na kormidlování lodi.

19. března 2011

Najednou se moře uklidnilo. Sugawara se snažil vyčerpat vodu ze strojovny a k ostrůvku se skrz trosky vlnami rozbitých lodí vrátil až za tmy. Domníval se, že je ostrov zničený. Na ostrově, na němž žije asi 3 500 lidí, zemřelo při tsunami nejméně 35 obyvatel a další se pohřešují. Japonské úřady v neděli oznámily, že počet obětí už překročil 12 tisíc. (více najdete zde)

Stejný nápad jako Sugawara mělo údajně víc majitelů lodí. Nikomu dalšímu se však pokořit vlny nepodařilo.

Už dvacet dní tak funguje jeho loď jako spojnice ostrůvku Ošima se světem. Její kapitán dokonce nechce ani peníze od těch, kteří je nemají. Ostatní platí jen za spotřebované palivo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue