Muž pobodal starostu za homosexualitu

  • 19
Homosexualita se téměř stala osudnou pařížskému starostovi Bertrandovi Delanoëvi. Ze soboty na neděli ho během tradičních oslav Bílé noci ve francouzské metropoli pobodal nožem do břicha místní recidivista. Policie útočníka zadržela. Motivem jeho činu byla zřejmě starostova homosexualita. Nemám rád politiky a obzvláště homosexuály, prohlásil násilník při výslechu.

Agentura AFP uvedla, že devětatřicetiletý útočník Azedine Berkane je odborníkem na informatiku. Jeho sousedé v Bobigny na pařížském předměstí jej popisují jako velmi klidného člověka. Podle francouzských médií byl už nicméně dříve zapleten do loupeží a obchodů s drogami. Údajně se také dobrovolně léčil na psychiatrii.

Zdravotní stav Delanoëa je po operaci uspokojivý. Pařížská nemocnice Pitié-Salpëtriére oznámila, že starosta zůstane v nemocnici ještě minimálně deset dní. Předpokládá se, že alespoň dva dny stráví na pooperačním oddělení s intenzivní péčí. 

Socialistická poslankyně Ségolene Royalová, která, stejně jako řada dalších politiků, navštívila starostu v nemocnici, uvedla, že Delanoë utrpěl poranění několika zažívacích orgánů. Zasažen byl žaludek i trávící trubice, uvedla Royalová a dodala, že operace, kterou starosta podstoupil, byla složitá.

Letos jde ve Francii už o třetí vážný útok na politiky. V březnu psychicky vyšinutý jedinec postřílel v Nanterre na pařížském předměstí osm radních. V červenci se pak u příležitosti státního svátku dobytí Bastilly pokusil mladý neonacista o atentát na prezidenta Jacquesa Chiraka.

Premiér Jean-Pierre Raffarin proto v neděli prohlásil, že bude potřeba posílit v zemi bezpečnostní opatření. Fakt, že volení zástupci lidu jsou na veřejnosti vystavováni takovému nebezpečí, představuje nebezpečí pro demokracii, prohlásil Raffarin. 

Delanoë byl pobodán přímo na radnici, kterou v noci na neděli otevřel veřejnosti v rámci kulturní akce s názvem "Probdělá noc" v Paříži. Vzhledem k tomu, že chtěl, aby se festival odehrával v přátelské atmosféře, byla zde minimální bezpečností opatření.

Podporu starostovi vyjádřil prezident Jacques Chirac i množství osobností napříč politickým spektrem. K budově, v níž Delanoë po operaci leží, začali lidé přinášet květiny. Zanechávají zde také vzkazy, ve kterých mu přejí hodně sil a děkují za festival, který na sobotní noc radnice připravila.

Socialistický starosta Paříže Bernard Delano mává plavcům v rudě osvětleném bazénu Pointoise v Paříži během kulturní akce Bílá noc. Při této události ho v noci na 6. října napadl nožem recidivista. (6. října 2002)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video