Oussama Kassir

Oussama Kassir

Muž chycený v Praze byl v USA odsouzen za terorismus

  • 14
Oussama Kassir, jediný člověk, který v české vazbě čelil obvinění z terorismu, je vinen. Verdikt vynesla porota ve Spojených státech. Švédský občan libanonského původu může očekávat i doživotní trest. Zatčen byl roku 2005 na pražském letišti, když cestoval ze Švédska do rodného Libanonu.

Kassir se podle obžaloby snažil roku 1999 ve státě Oregon na rozloze 145 hektarů vybudovat výcvikový tábor pro teroristy. Rekrutované i z Evropy.

Americká justice ho viní i z toho, že nejméně pět let také provozoval internetové stránky, kde učil zájemce, jak vyrábět výbušniny. Byl autorem "chemických manuálů" pro mudžahedíny, zasvěcoval islámské bojovníky do experimentů s jedy a třaskavinami.

Interpol se o podezřelé aktivity švédského přistěhovalce začal zajímat kolem roku 2000. Ale zatknout se jej podařilo až o pět let později. V Praze.

Kassir tehdy cestoval ze Švédska do rodného Libanonu a přesedal právě na letišti v Ruzyni. Další dva roky u nás strávil ve vazbě. Český soud jej nakonec Američanům vydal v roce 2007. Zřejmě by to neučinil, kdyby Kassirovi ve Spojených státech hrozil trest smrti. Ten totiž česká justice, na rozdíl od té americké, nepřipouští.

"Nemůžete soudit někoho za jeho náboženské vyznání," řekl agentuře Reuters Kassirův obhájce Mark DeMarco. Podle něj neexistuje jediný důkaz, že by byl Kassir členem Al-Kajdy.

Obhajoba navíc upozorňovala, že Kassirovy příručky na výrobu výbušnin neobsahují nic víc než to, co je volně přístupné na řadě jiných internetových serverů. A podobné pokusy může provádět kdejaký mladík, který se vydá do oddělení učebnic chemie v místní knihovně. A jak to bylo s výcvikovým táborem v Oregonu? Tiskové agentury se shodují, že nakonec ve skutečnosti nikdy nebyl zprovozněn.

Obžaloba však těží ze svědectví Jamese Ujaamy, Američana, který konvertoval k islámu. On byl tím, kdo s nápadem na založení tábora přišel. Tamější krajina, s nízkým porostem, skálami a proměnlivým podnebím, se mu zdála blízká. Té afghánské.

Podle agentury AP zde Ujaama chtěl školit mladé muslimy právě pro boj s nepřáteli Talibanu v Afghánistánu. I jemu dnes hrozí doživotní trest.

Nicméně vypověděl, že Kassir do Oregonu třikrát přijel. Když jej Ujaama provázel po budoucí základně, rozzuřil se, že na místě "nejsou žádní mladí bojovníci" a zbraní je zde zoufale málo.

Konečný verdikt si Oussama Kassir vyslechne 2. září. V neprospěch muslima hraje fakt, že byl za podezření z příprav teroristických útoků v minulosti už souzen. A to už v roce 1993, kdy ještě žil ve Švédsku. Zapletl se také do obchodů s drogami a zbraněmi.

Přesto Kassir stále stojí za svým. Prohlašuje, že je nevinen. Obvinění považuje za proces vykonstruovaný FBI a švédskou tajnou policií Säpo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video