Majitel tašky našel správného taxikáře podle účtenky. Ilustrační foto

Majitel tašky našel správného taxikáře podle účtenky. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Muslimský taxikář vrátil tašku se šperky za 1,8 milionu. Přikázala mu to víra

  • 68
Newyorský taxikář našel ve svém voze hotový poklad. Jeden ze zákazníků u něj zapomněl tašku, ve které byly šperky a peníze celkem v hodnotě sto tisíc dolarů, tedy asi 1,8 milionu korun. Nic si však nenechal a naopak byl přesvědčený, že tašku vrátí jejímu majiteli. Přikázala mu to prý jeho víra - islám.

John James zapomněl svou tašku v taxíku, kterým cestoval k newyorskému uměleckému klubu National Arts Club. Svou chybu si však uvědomil až po chvíli a okamžitě byl přesvědčený, že už své věci nikdy neuvidí.

To by ale nesměl cestovat v taxíku muže jménem Ziburu Jalloh. Ten si tašky všiml, když nakládal dalšího pasažéra. "Pomáhal jsem zákazníkovi a všiml jsem si tašky na sedadle. Uvnitř byly obrazy, šperky, nějaké peníze a papíry," řekl britskému deníku The Daily Telegraph.

Přestože mu bylo jasné, že mají věci vysokou cenu, nepomyslel ani na chvíli na to, že si něco z toho nechá. Naopak byl přesvědčený, že se pro ně majitel vrátí, měl totiž účtenku, podle které ho mohl najít.

A přesně to John James udělal. S pomocí svého kamaráda z městské rady a účtenky za jízdu Jalloha vystopoval a dostal tašku i s kompletním obsahem zpátky.

Aby taxikář nepřišel úplně zkrátka, dostal od Jamese jako odměnu deset stodolarových bankovek a také pozvání na párty v uměleckém klubu.

Peníze Jalloh přijal, pozvání ale odmítl. Že má tašku vrátit majiteli, mu prý přikázala jeho muslimská víra.

Stejně čestný byl minulý týden ruský řidič autobusu, který na silnici našel pytle s penězi na sociální dávky. Uvnitř bylo 3,7 milionu rublů (asi 2,2 milionu korun), ale on vše do poslední mince odvezl na policii.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video