Imane Boudlalová oznamuje svoji žalobu proti Disneylandu (13. srpna 2012)

Imane Boudlalová oznamuje svoji žalobu proti Disneylandu (13. srpna 2012) | foto: Reuters

Říkali mi velbloude. Muslimka žaluje Disneyland kvůli zákazu šátku

  • 567
Imane Boudlalová se pustila do boje s kalifornským Disneylandem. Muslimská žena a někdejší číšnice zábavní park obvinila z náboženské diskriminace a osobní urážky, protože během práce v restauraci nesměla nosit muslimský šátek hidžáb.

Osmadvacetiletá americká občanka narozená v Maroku si stěžuje, že se stala obětí protimuslimských nálad. Dva roky se pokoušela přemluvit majitele, aby se při práci mohla halit do hidžábu, šátku pokrývajícího hlavu, vlasy a vrchní část těla.

Navrhovala, že sladí hidžáb do barev Disneylandu nebo že oblékne šátek s firemním logem. Zaměstnavatel však striktně vyžaduje jednotný vzhled zaměstnanců, který je přesně popsán ve firemním manuálu. Pracovníci Disneylandu tak nesmějí mít nehty delší než šest milimetrů a jejich případné tetování nesmí být vidět.

Boudlalové zaměstnavatel nabídl, že může pracovat v kuchyni a na hlavě nosit klobouček. Když nabídku odmítla, vyhodili ji. Kromě zákazu nošení šátku musela prý ještě snášet urážky od spolupracovníků. Říkali jí "teroristko" a "velbloude".

Manažeři, kteří údajně o všem od Boudlalové věděli, se jí nezastali. "Disneyland má být nejšťastnější místo na světě, ale jen jsem do něj vstoupila, zažila jsem samé urážky," komentovala podle agentury Reuters svůj zážitek Boudlalová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video