Mušaraf a Vádžpejí si ruku nepodali

  20:19
Ruský prezident se vložil do napjatého sporu mezi Indií a Pákistánem. Na asijském summitu v Kazachstánu Vladimír Putin pozval pákistánského vůdce Parvíze Mušarafa na jednání do Moskvy. Ten nabídku přijal. Putin chtěl na schůzku přizvat i indického prezidenta Atala Bihárího Vádžpejího. Summitem dominovalo napětí mezi oběma jadernými soupeři. Ke vzájemnému setkání se je však přimět nepodařilo.

Putin se odděleně setkal s oběma státníky na okraj asijského bezpečnostního summitu.

"Prezident Putin mě pozval do Moskvy a řekl, že pozve také indického premiéra Atala Bihárího Vádžpéjího," sdělil Mušaraf po jednání s ruským prezidentem. Plánované schůzky se určitě zúčastní, až bude stanoveno její datum. "Nemohu však mluvit za premiéra Vádžpéjího."
 
Předseda indické vlády, který se sešel s Putinem krátce po jeho rozhovoru s Mušarafem, řekl, že je ochoten vést dialog s Pákistánem, pokud ten nejdříve zastaví teroristické činy prováděné muslimskými separatisty v Kašmíru.

"Pákistán nikdy nezačne válku, ale bude bránit svoji čest a důstojnost s plným nasazením," prohlásil Mušaraf. "Příčinou napětí mezi Indií a Pákistánem je to, že Indie neustále vyhrožuje Pákistánu útokem a také odmítá dialog," vysvětlil.

"Dali jsme najevo naše odhodlání k míru. Ať si Vádžpéjí domyslí následky," vyzval Mušaraf.

Přestože indický premiér a pákistánský prezident seděli během dvě a půl hodiny trvajícího jednání naproti sobě, nepromluvili spolu ani slovo.

"Ne, nepotřásli jsme si rukou," odpověděl Mušaraf na otázky novinářů. "Podal jsem mu ruku už jednou předtím a myslím, že by tu měla být jakási vzájemnost. Možná jsem čekal, že tentokrát podá ruku on mně," vysvětlil. Odmítl se přitom zřeknout případného použití jaderných zbraní. Prohlásil, že jejich vlastnictví v sobě zahrnuje i to, že budou za určitých okolností nasazeny.

PŘEDCHOZÍ VÝVOJ:
Indie: jsme ochotni jednat o Kašmíru
Zástupci Indie a Pákistánu zasedli ke společnému stolu. Indický premiér Atal Bihárí Vádžpéjí řekl, že jeho země je připravena s Pákistánem jednat o sporném Kašmíru. Vádžpejí seděl v kazašském Almaty s pákistánským prezidentem Parvízem Mušarafem za jedním stolem spolu s dalšími účastníky summitu o spolupráci asijských zemí. Indie a Pákistán neustále uklidňují, že válka mezi oběma jadernými mocnostmi kvůli Kašmíru nehrozí.

Mluvčí indického ministerstva zahraničí dodala, že Dillí ale musí napřed získat důkazy, že islámští ozbrojenci přestali překračovat společnou hranici v Kašmíru z jeho pákistánské části do indické.

"Vyjadřujeme připravenost jednat s Pákistánem i o otázce kašmírské oblasti, ale musíme také věnovat pozornost nutnosti zastavit terorismus," prohlásil Vádžpéjí.

Jednání ale nezačalo nijak nadějně - nejprve indický premiér obvinil pákistánského prezidenta, že za posledních šest měsíců nesplnil žádný ze svých slibů a nezastavil útoky teroristů v Kašmíru, kteří jsou podle jeho názoru podporováni pákistánskou vládou a mají výcvikové tábory na pákistánském území - což Islámábád popírá.

Vzápětí si vzal slovo Mušaraf a obvinil Indii, že kvůli jejímu odmítavému stanovisku vyřešit spornou otázku Kašmíru platí Jižní Asie už pět desetiletí těžkou daň.
 
Mušaraf a Vádžpejí se připojili k delegátům ostatních zemí, mezi nimiž nechybí ani Rusko či Čína, při summitu 16 států, který se konal v hlavním městě Kazachstánu Almaty.

Představitelé, kteří se sešli na mezinárodní konferenci o spolupráci asijských zemí, doufají, že by jejich summit mohl pomoci ukončit politiku obou představitelů ženoucí Indii a Pákistán na okraj nové války.

V dělostřeleckých soubojích zemřelo sedm lidí
V pákistánské části Kašmíru bylo v pondělí zabito sedm civilistů. Dalších 16 bylo zraněno, když jednotky Indie a Pákistánu obnovily po krátké noční přestávce dělostřelecké souboje podél společné hranice. Sdělil to mluvčí pákistánské armády Saulat Reza. Mezi zabitými civilisty jsou tři ženy, řekl mluvčí.

Indické ministerstvo obrany informovalo o prudkých přestřelkách ve třech oblastech Kašmíru: v Bataliku, Kargilu a v Drase. Indické jednotky v oblasti Drasu zhruba 150 kilometrů severně od Šrínagaru, letního správního střediska indického svazového státu Džammú a Kašmír, zasáhly a zničily 13 pákistánských bunkrů, uvedlo ministerstvo.

Podle indické armády bylo ostřelování odvetou za pákistánskou palbu na indické pozice na jiných místech.

České ministerstvo varuje

Ministerstvo zahraničí českým turistům nedoporučuje, aby jezdili do Indie či Pákistánu. V regionu se nedaří zmírnit napětí mezi oběma jadernými mocnostmi. Na pákistánsko-indické hranici se střílí.

Jaderná válka nehrozí, tvrdí země
Indie a Pákistán vydávají ujištění o využití jaderných zbraní. "Ani jedna strana není tak nezodpovědná, aby překročila hranice konvenční války," shodli se pákistánský prezident Mušaraf i indický ministr obrany George Fernandes.

Nebezpečí "vykolejení" z procesu uklidňování napětí je stále velké. Indie se obává, že se v pákistánské části Kašmíru srotí bojovníci Al-Kajdy a afghánského Talibanu, kterým se mohou dostat do rukou jaderné zbraně.

Blokuje Pákistán radikály?
Pákistán se zřejmě pustil do plnění závazků daných USA, že zastaví pronikání radikálů do indické části rozděleného Kašmíru. "V ověřování tohoto slibu na místě spočívá klíč k řešení," soudí západní diplomatické zdroje v Dillí.

SPOR O KAŠMÍR

Únosci mučili indického diplomata

OSN evakuuje své lidi z Pákistánu

Testy skončily, Mušaraf zklamal Indii

předchozí vývoj

Indie zaznamenala rozhovory kašmírských povstalců přes vysílačky, kteří se zmiňovali o pákistánském zákazu překračovat hranice. "Budeme vážně zkoumat jakékoli náznaky, že se nejnovější Mušarafův slib plní," řekl indický premiér Vádžpejí.

Pákistán tvrdí, že podnikl rázná opatření a odporuje obviněním Indie, že aktivně pomáhá radikálům. "Obyvatelům Kašmíru, z nichž většina jsou muslimové, poskytujeme jen morální a diplomatickou podporu v jejich touze po nezávislosti nebo připojení k muslimskému Pákistánu," podotkl Mušaraf.

KONTROLA V KAŠMÍRU

* Pákistán požaduje od začátku sporu s Indií rozmístění mezinárodních pozorovatelů podél linie kontroly, která dělí obě části Kašmíru.
* Indie to odmítá s tím, že na základě dohody ze Simly z roku 1972 se mají všechny vzájemné spory řešit bilaterálně.
* Řešení mohou skýtat smíšené indicko-pákistánské hlídky.
* Některé západní vlády by podle diplomatů mohly poskytnout vrtulníky k zajištění lepší kontroly hranice.

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev (uprostřed) vítá indického premiéra Atala Bihárího Vádžpéjího na mezinárodní konferenci o spolupráci asijských zemí. Cílem účastníků schůzky v kazašském Almaty je přesvědčit Indii k jednání s Pákistánem. (3. června 2002)

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Ivan Korčok těsně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Ukrajina bude mobilizovat méně vojáků, než se očekávalo, uvedl velitel Syrskyj

29. března 2024  14:08

Sledujeme online Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně...

V Tádžikistánu zadrželi devět lidí v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

29. března 2024  13:32

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na...

OBRAZEM: Přes deset ukřižovaných, další zbičovaní. Filipínci si připomněli smrt Ježíše

29. března 2024  13:11

Více než deset hluboce věřících lidí se na Filipínách nechalo přibít na kříž, aby na Velký pátek...

KOMENTÁŘ: Smrtelné hříchy strany lidové aneb proč je KDU-ČSL na dně

29. března 2024

Premium KDU-ČSL je nejvíce „nemocným mužem“ vládní koalice, její podpora zamrzla kolem dvou procent. Proč...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...