Z Everestu mizí odpadky, zvláštní úklidový tým jich nasbíral už tři tuny

  • 18
Nejvyšší hora světa bývá někdy označována za nejvýše položenou skládku na světě. Je totiž poseta tunami odpadků nashromážděných za roky komerčního horolezectví. Nynější úklidová akce, která se koná na příkaz nepálské vlády a probíhá od poloviny dubna, jich chce odstranit celkem deset tun. Zatím se jich podařilo uklidit tři tuny.

Mezi odpadky, které čtrnáctičlenný tým posbíral, jsou plechovky, láhve, plasty a především vyřazené horolezecké vybavení. Od 90. let minulého století, kdy začaly komerční expedice, je 8848 metrů vysoký vrchol hojně navštěvován a  horolezci po sobě ovšem zanechávají třeba také fluorescenční stany, prázdné kanystry i exkrementy.

Úklidová kampaň, která začala 14. dubna, je naplánována na 45 dní, pokračovat bude ale i v nadcházejících sezonách. Úkolem týmu je nyní posbírat deset tun odpadků. 

Čištění Everestu probíhá tak, že úklidová četa vyleze do čtvrtého výškového tábora, který se nachází v nadmořské výšce 7950 metrů, a odtud odpadky snáší dolů.

Znečištění odpadky není pro velehoru jedinou hrozbou. Vědci varovali, že na horu má negativní vliv i globální oteplování. Ledovec Khumbu na nepálské straně zřejmě zanikne do deseti let. 

Tání ledovců neodhaluje jenom odpadky, ale také těla na hoře zesnulých horolezců, a to dokonce těch, kteří zde zahynuli před desítkami let, uvedla na svém webu německá rozhlasová a televizní stanice Deutsche Welle (DW).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video