Doprava na evropských dálnicích kolabovala i minulý týden.

Doprava na evropských dálnicích kolabovala i minulý týden. | foto: AP

Víkend na silnicích zkomplikují konec německých prázdnin i závody v Brně

  • 23
České řidiče i motoristy ve střední a jižní Evropě a na Balkáně čeká možná nejnáročnější prázdninový víkend. V Německu končí letní prázdniny v několika spolkových zemích, v Maďarsku se jede závod Formule 1, v Brně pak má své závody šampionát motocyklů

Upozorňují na to evropské automotokluby i český BESIP. Situaci komplikují i stavební práce na silnicích v Itálii či Chorvatsku. V balkánské zemi jsou nově přísněji finančně postihovány prohřešky za volantem jako vysoká rychlost, alkohol v krvi či používání mobilního telefonu.

Německý automotokub ADAC upozorňuje, že na cestách budou obyvatelé všech spolkových zemí. V některých spolkových zemích totiž o tomto víkendu končí prázdniny. Například z Bavorska a Bádenska-Württemberska naopak vyrazí druhá vlna turistů směrem na jih a k moři. ADAC doporučuje řidičům, aby se, pokud je to možné, vydali na cesty v dopravně klidnější dny, jako pondělí a úterý.

ADAC rovněž uvedl, že opuštění ucpané dálnice a pokračování po objízdné trase je málokdy výhodné, neboť i objízdné trasy se rychle plní. Smysl to má až při zácpách delších než deset kilometrů nebo při úplných uzavírkách.

Situaci na silnicích mohou zkomplikovat i velké akce. Například na maďarském závodním okruhu Hungaroring se o víkendu jede velká cena Formule 1 a míří tam několik desítek tisíc fanoušků z celé Evropy.

Komplikace se očekávají na blízké dálnici M3 u Budapešti a na dálnici M1 vedoucí z Vídně na Budapešť, upozorňuje BESIP. Řidičům doporučuje zakoupit maďarskou elektronickou dálniční známku přes webovou stránku, protože na hranicích se kvůli jejich koupi budou tvořit dlouhé fronty.

Na brněnském autodromu se o víkendu jede velká cena Moto GP, a proto se čekají velké komplikace na modernizovaném úseku dálnice D1 a v okolí Brna.

V rakouském městě Sankt Pölten se v sobotu koná sraz veteránů. Očekává se příjezd více než 600 vystavovatelů a přes 20 tisíc návštěvníků. Dopravní komplikace se dají očekávat na dálnici A1 vedoucí z Lince do Vídně.

Na chorvatské dálnici A1 je ve směru ze Záhřebu na Split, Makarskou a Dubrovník poškozená vozovka na dvou místech. Prvním místem je 142. kilometr u města Otočac, kde je rychlost snížena na 60 kilometrů za hodinu a druhé je mezi tunely Krpani a Sveti Rok, kde je rychlost omezena na 100 kilometrů za hodinu.

Stavební práce zpomalují provoz také na cestě ze severoitalského Udine do Benátek nebo Bibione. V Itálii se totiž do roku 2021 modernizuje dálnice A4 mezi městy Palmanova a Portogruaro, uvedl BESIP.

Komplikace se čekají i v Praze

Omezení se nevyhnou ani českému hlavnímu městu. Provoz může v Praze zkomplikovat zejména víkendová uzavírka Lanového mostu na Jižní spojce. Vedle toho jsou uzavřeny podjezdy ze Zahradního města na Strašnice a Skalku a ze Záběhlic do Strašnic.

V celém okolí se tak dají očekávat kolony. Komplikovaný bude i výjezd z Prahy po dálnici D1, kde se aktuálně opravuje vozovka mezi druhým a 11. kilometrem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video