Janov, Québec, Kansas City. Nejhorší zřícení mostů za poslední století

  • 59
Tragédie v italském Janově je dalším neštěstím, kdy zřícení mostu způsobilo smrt řady lidí. Podívejte se na nejvážnější případy za poslední století. Do výběru jsme zařadili tragédie s více než 10 oběťmi a také nejhorší mostní neštěstí v Česku.

29. srpna 1907 a 11. září 1916 Quebec Bridge, Québec (Kanada)

Most Quebec Bridge v Kanadě se kvůli příliš velkému zatížení zřítil do řeky sv....

Kvůli špatným výpočtům a designérským chybám byla hmotnost samotného mostu vyšší než jeho nosnost. Po čtyřech letech stavby se most 29. srpna 1907 kvůli příliš velkému zatížení zřítil do řeky sv. Vavřince. Z 86 dělníků, kteří na něm v tu chvíli pracovali, 75 zahynulo, zbytek se zranil.

Chystala se obnova mostu, ale když v roce 1916 zvedali novou, masivnější střední část, zřítila se do řeky znovu. Při tom zemřelo 13 lidí. Most se nakonec podařilo postavit, a to v roce 1919. Zřícená střední část stále leží na dně řeky.

15. prosince 1967 Silver Bridge, Ohio (USA)

Malá prasklina na mostě Silver Bridge v americkém Ohiu způsobila 15. prosince...

Po téměř čtyřiceti letech stále frekventovanější dopravy se v konstrukci visutého mostu, spojujícího Point Pleasant a Gallipollis, objevila miniaturní prasklina. Stačila však k jeho zřícení. Při neštěstí zahynulo 46 lidí. Dvě z obětí se nikdy nepodařilo najít. Důvodem defektu bylo dlouhodobé přetížení mostu a špatná údržba.

17. července 1981 Lávky v hotelu Hyatt Regency Kansas City (USA)

Dvě lávky v hotelu Hyatt Regency Kansas City se zřítily kvůli přetížení lidmi...

Lávka ve čtvrtém podlaží hotelu nevydržela nápor masy lidí, kteří se účastnili večerní taneční zábavy. Zřítila se na lávku nacházející se přímo pod ní, rovněž plnou lidí, a obě dopadly na podlahu haly. Neštěstí nepřežilo 114 lidí. Architekti spekulovali o tom, že kromě samotné nadměrné váhy lidí mohly hrát roli otřesy způsobené tancem.

21. října 1994 most Seongsu, Soul (Jižní Korea)

Prostřední část mostu Seongsu v jihokorejském Soulu se utrhla 21. října 1994...

Prostřední část mostu se utrhla během ranní špičky a spadla do řeky Hangang. Zahynulo při tom 32 lidí, sedmnáct se zranilo. Selhání stavby způsobilo nesprávné svaření konstrukce i zanedbaná údržba. Most měl být opraven, ale kvůli slabé struktuře ho bylo nutné postavit zcela znovu. Nový most stojí od roku 1997.

4. ledna 1999 Duhový most, Čchung-čching (Čína)

Pád "Duhového mostu" v Číně způsobilo 4. ledna 1999 zanedbání povinností...

Pád mostu v Číně způsobil smrt 49 lidí. Při vyšetřování vyšlo najevo, že ocel použitá při stavbě byla nekvalitní a neštěstí zavinilo zanedbání povinností některých úředníků. Jednoho z nich odsoudili k trestu smrti.

4. března 2001 most Hintze-Ribeiro (Portugalsko)

Zřícení více než sto let starého mostu Hintze-Ribeiro do řeky Douro v...

Zřícení více než sto let starého mostu do řeky Douro způsobilo úmrtí 59 lidí. Jejich záchranu znemožnila bouřka a silný proud, většina obětí utonula. Voda odnesla těla až 30 kilometrů daleko do Atlantického oceánu. Tragédie donutila k rezignaci ministra dopravy a desítky mostů po celém Portugalsku se uzavřely kvůli okamžitým opravám.

28. srpna 2003 Daman (Indie)

Pád mostu si v Damánu v Indii vyžádal v srpnu 2003 pětadvacet lidských životů.

Pád mostu si v Indii vyžádal 25 lidských životů. Policie musela zavést zákaz vycházení poté, co truchlící občané na protest oblehli vládní budovy. Tvrdili, že úřady nesou za neštěstí vinu, protože ignorovaly varování ohledně špatného stavu mostu.

2. prosince 2006 most v Bhagalpuru (Indie)

140 let starý most v indickém Bhagalpuru, který dělníci právě rozebírali, se 2....

Přes třicet životů si vyžádalo neštěstí na železniční trati u stanice v Bhagalpuru. 140 let starý most, který dělníci právě rozebírali, se zřítil na projíždějící vlak. Místem byl přitom průjezd v době demontáže nestabilního mostu zakázán.

13. srpna 2007 most v Feng-chuangu (Čína)

Most v čínském Feng-chuangu přes řeku Tchuo-ťiang se zřítil 13. srpna 2007 při...

Most přes řeku Tchuo-ťiang se zřítil při dokončování stavby, když dělníci odstraňovali lešení. Zahynulo 34 lidí a 22 se zranilo. Při vyšetřování příčiny se brala v potaz skutečnost, že místní stavební firmy často kupovaly levnější materiály na úkor kvality a jejich pracovníci nebyli dostatečně bezpečnostně vycvičeni.

26. září 2007 most Can Tho (Vietnam)

Během stavby mostu Can Tho ve Vietnamu se 26. září 2007 zřítila...

Během stavby mostu se zřítila devadesátimetrová nájezdová rampa. Pod ní pracovalo 250 lidí, 54 z nich padající konstrukce zabila a 80 vážně zranila. Pád způsobily pravděpodobně nestabilní základy pilířů, kde ještě nestačil zatuhnout beton. Strukturu mohly narušit i tehdejší deště.

8. srpna 2008 železniční most ve Studénce (Česká republika)

Tragická železniční nehoda ve Studénce na Novojičínsku (8. srpna 2008)

Mezinarodní rychlík Comenius jedoucí na trase Krakov – Praha v 10:34 narazil do zřícené mostní konstrukce, kterou nad frekventovanou železniční tratí právě zasouvali dělníci. Strojvedoucí před srážkou stihl alespoň snížit rychlost soupravy ze 134 na 90 kilometrů za hodinu. Následky jinak mohly být ještě katastrofálnější. I tak byly hrozivé, na místě zahynulo šest pasažérů vlaku, další dva zemřeli v nemocnici. Pětadevadesát lidí bylo zraněno, někteří s doživotními následky. Více o tragédii ve Studénce najdete v tomto článku.

26. listopadu 2011 most Mahakam II. (Indonésie)

Katastrofa mostu Mahakam II. v Indonésii, který postavili v roce 2002 podle...

Katastrofa mostu, který postavili v roce 2002 podle vzoru slavného Golden Gate v San Francisku, se odehrála při údržbě. Přetrhnulo se jedno z ocelových podpůrných lan a celá konstrukce se zřítila do řeky Makaham. Stát zůstaly jen dvě základové věže u obou břehů. Bilance neštěstí byla dvacet mrtvých, čtyřicet zraněných. Více o zřícení mostu Mahakam II. najdete v tomto článku.

14. srpna 2018 Ponte Morandi, Janov (Itálie)

Zřícený most v Janově (14. srpna 2018)

Zřícení dálničního mostu v italském Janově si podle zatím poslední bilance vyžádalo 35 mrtvých, dalších 16 lidí se zranilo. Italská policie však upozornila, že se počet obětí může zvýšit. V Janově se zřítil podle některých zdrojů až 200metrový úsek dálničního mostu, z výšky 45 metrů spadlo na 35 osobních aut a několik kamionů, mezi nimi i kamion české firmy, jejíž řidič pád přežil (podrobnosti v článku Najednou zmizela cesta. A byl jen pád, líčí český řidič tragédii v Janově). Příčina zřícení mostu je zatím nejasná. V době neštěstí silně pršelo a někteří lidé tvrdí, že k tragédii přispělo podmáčení půdy. Svědci události také řekli, že do jednoho pilíře udeřil blesk.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video