Diskuze

Němci prodávají zbytky slavného mostu u Remagenu

V Německu jsou na prodej dvě věže slavného mostu přes Rýn u města Remagen, který se zřítil v roce 1945 poté, co jej v závěru druhé světové války obsadila americká armáda. Dobytí mostu vylíčil na konci 60. let americký film Most u Remagenu, jehož tvůrci při natáčení využili most v Davli u Prahy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

plavili jsme se tudy pred 18 mesici ricni lodi na ceste mezi Amsterdamem a Budapesti. Bohuzel v techto mistech behem noci.

Zajimavy byl pribeh jineho mostu na nasi ceste, v mestecku Miltenbergu, ktery se rozklada na obou brezich Mohanu.

Mistni obcane planovali -podobne jako ti remagensti -s nemeckou dukladnosti zastavit Americany v jejich postupu znicenim mostu. Na rozdil od toho remagenskeho se jim to podarilo udelat vcas, jen kratce pred prijezdem americkeho konvoje.

Kyzeneho vysledku se ale nedockali. Americane byli na takove zalezitosti pripraveni, Z konce konvoje privolali transportery s pontony a postavit pontonovy most pres Mohan jim zabralo 45 minut.

Co vic, Miltenberg nebyl pro ne zadny strategicky bod, nemeli o nej zajem, proto po prejeti pontonoveho mostu se uz nicim nezdrzovali a pokracovali dal.

Malebne mestecko tak zustalo valkou uplne neporusene az na to, ze mistni obcane nemeli most a po nejake 3-4 roky si museli si zajizdet znacnou vzdalenost, nez byl novy most postaven.

0 0
možnosti

Jde o ty věže u tunelu. Na opačné straně vzniklo muzeum míru, připomínající i natáčení a události roku 68 v Československu.

https://photos.app.goo.gl/DJsWtpD8cWEnPbya8

0 0
možnosti

Nejdřív a nic a teď se tu můj komentář objevil dvakrát, ach jo. :-)

0 0
možnosti

Jde o ty dvě věže na straně u tunelu.

https://photos.app.goo.gl/DJsWtpD8cWEnPbya8

Na levém břehu je v nich zřízeno muzeum míru, připomínající mimo jiné i natáčení filmu a okupaci sovětskými vojsky. Jeden z pamětníků událostí u Remagenu, který byl přítomen u natáčení, prý příjezd tanků z východu považoval až za moc realistickou rekonstrukci událostí.

0 0
možnosti

No hned jsem se koukl na film.

0 0
možnosti

Článek o prodeji zbytků mostu, ale fotka současného stavu žádná...

4 0
možnosti

Nebyl to jen "most u Remagenu", měl i své jméno - Ludendorffův most.

7 0
možnosti
Foto

Copak? Docházejí nim prachy na migranty? ;-D

5 10
možnosti

P75e11t73e14r 94S25i79v11ý

10. 5. 2018 14:21

nim? to je po cesky?

0 0
možnosti

P31e62t60r 59S68k72á71l77a

8. 5. 2018 8:05

filmování v Davli bylo v létě 68 a Rusové přítomnost amerických uniforem vydávali za obsazování republiky a jeden z důvodů nutného zásahu

19 0
možnosti

Ten most v Davli u Prahy, o němž se zde píše, není železniční. Je to most pro pěší, jezdit se po něm dá maximálně tak na kole.

Pro potřeby filmu byl samozřejmě "nalíčen", ale to bylo všechno.

10 0
možnosti

V dobe filmovani byval silnicni, nez postavili ten novy betonovy. Pak z nej udelali lavku pro pesi. A ten zaber s bombardovanym vlakem na zacatku filmu poridili na sousednim moste u Skochovic.

7 0
možnosti