Šuchovova televizní a rozhlasová věž na moskevské Šabolovce je vysoká 160 metrů. | foto: Maxim FedorovCreative Commons

Zachraňte Šabolovku! Rusové chtějí rozmontovat moskevskou Eiffelovku

  • 35
Světoví architekti bijí na poplach. Moskva může přijít o jednu ze svých nejzajímavějších památek - Šuchovovu věž. Unikátní vysílač postavený v dobách ruské občanské války má ustoupit nové výstavbě.

Úchvatná konstrukce, které Moskvané neřeknou jinak než Šabolovka (podle adresy, na které stojí - Šabolovské ulice číslo 37), je považována za ruskou obdobu slavné Eiffelovy věže a řada architektů z ní dodnes čerpá inspiraci.

Šuchovova věž

Konstrukce vysoká 160 metrů se tyčí jen několik kilometrů jižně od Kremlu a je jedinečnou ukázkou sovětské konstruktivistické architektury. Její vizionářský autor Vladimir Šuchov ji sestavil z šesti hyperboloidů, které se směrem ke špičce zmenšují, takže věž zdálky vypadá jako vysoká kouzelnická čepice upletená z drátů.

Každý článek je tvořen diagonální sítí ocelových nosníků, díky čemuž věž dobře odolává větru. Z Šuchovovy věže se šířil první televizní signál v Moskvě.

Například světoznámý Norman Foster o ní v roce 2010 napsal, že je dílem "oslnivé geniality a nesmírné historické ceny".

Nyní však hrozí, že velkolepý monument technické architektury z Moskvy zmizí. Věž přestala v roce 2002 vysílat, od té doby je uzavřená a pomalu rezaví. Ministerstvo komunikací, které ji vlastní, pro ni nemá žádné využití.

Resort proto nedávno rozhodl, že věž bude demontována a znovu vztyčena na jiném místě. Úředníci argumentují, že neudržovaná konstrukce by se mohla zhroutit a poškodit okolní zástavbu. Podle listu The Guardian však za rozhodnutím může být i zájem o lukrativní pozemky, na kterých Šabolovka stojí.

V historickém centru Moskvy totiž nemohou vznikat budovy vyšší než byly ty, na jejichž místě vyrostly. Na místě vysílače, který je 2,5krát vyšší než Petřínská rozhledna, by tak mohla vyrůst budova o 50 patrech.

Zapište ji na seznam UNESCO, žádá vnuk architekta

Světoví architekti proto sepsali otevřený dopis ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby telekomunikační  skvost zachránil.

"Je jedním se symbolů Moskvy a jednou z předních ukázek inženýrství ve 20. století. Dodnes ovlivňuje a obohacuje technické a architektonické myšlení na celém světě," stojí v dopise šéfovi Kremlu.

Boj za zachování vysílače vede Šuchovovův vnuk, křestním jménem taktéž Vladimir. Podle něj by přemístění věže znamenalo ztrátu památky světového významu.

Snaží se proto, aby dílo jeho děda bylo zapsáno na seznam památek Ruské federace i na seznam UNESCO. O osudu Šuchovovy věže se rozhodne už brzo - 24. března na zasedání ruské vlády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue