Je to naše město, znělo v Moskvě. Tisíce lidí prošly ruskou metropolí

  • 31
V ruské metropoli v sobotu tisíce lidí opět demonstrovaly za svobodné volby. Nepovolený protestní pochod centrem Moskvy se podle agentury DPA odehrál v poklidné atmosféře a bez zatýkání. Komunální volby v ruském hlavním městě, z nichž byla kvůli formálním nedostatkům vyřazena většina liberální opozice, se uskuteční 8. září.

Sobotní demonstraci, prezentovanou jako společnou procházku, svolali opoziční aktivisté Ljubov Sobolová a Alexej Navalnyj. Výzvu podle DPA vyslyšeli především žáci a studenti. Demonstranti mimo jiné provolávali hesla „Je to naše město“, „Rusko bude svobodné“ a v narážce na ruského prezidenta Vladimira Putina také „Rusko bez Putina“. Požadovali i propuštění vězněných opozičních aktivistů.

Lidé v čele průvodu podle agentury Interfax nesou také transparenty na podporu sester Krestiny, Angeliny a Mariji Chačaturjanových, které čelí přísnému trestu za zabití svého tyranského otce.

Na konci pochodu na Puškinově náměstí v centru Moskvy zabránilo množství policistů davu demonstrantů pokračovat dále k moskevské radnici. Některým účastníkům protestu se to přesto podařilo, policie však proti nim ani v tuto chvíli nezasáhla.

Moskevská policie uvedla, že pochodu se zúčastnilo 750 demonstrantů. Korespondent DPA a další pozorovatelé však počet demonstrantů odhadli mnohem vyšší.

Většina svolavatelů byla za organizaci nepovolených protestů v uplynulých týdnech krátkodobě zatčena, podotýká agentura AFP. Navalnyj opustil věznici po 30 dnech minulý týden, jeho Fond proti korupci nadto čelí obvinění z praní peněz. 

Opozičního politika Ilju Jašina poslal soud ve středu do vězení popáté v poslední době. Na protikorupční aktivistku Sobolovou ve čtvrtek neznámý pachatel údajně vylil bláto.

ANALÝZA: Demonstrace v Moskvě žádný převrat nepřinesou

Úřady v poslední době zakázaly několik manifestací, která do centra Moskvy ohlásila liberální opozice. Nabídly přitom jako variantu upořádat shromáždění na okraji města, což organizátoři odmítli. Jejich stížnost u soudu však neuspěla.

Při nepovolených akcích od poloviny července zatkla ruská policie přes 2 tisíce lidí. Opozice chce demonstracemi docílit toho, aby se voleb mohli účastnit všichni kandidáti do moskevského zastupitelstva, kteří byli vyřazeni na základě formálních nedostatků. Demonstranti rovněž protestují proti policejnímu násilí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video