Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko chystá provokaci v záporožské elektrárně, Rosatom odjel, varuje Ukrajina

  12:23aktualizováno  21:07
Ukrajinská rozvědka varuje, že Rusové chystají provokaci v Záporožské jaderné elektrárně. Podle ní ji narychlo opustili pracovníci Rosatomu. Ruské ministerstvo obrany předtím naopak obvinilo ukrajinskou armádu, že chce podniknout „rozsáhlou provokaci“ během návštěvy generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. Varovalo před možností jaderné havárie.
Záporožská jaderná elektrárna (7. srpna 2022)

Záporožská jaderná elektrárna (7. srpna 2022) | foto: Reuters

Podle rozvědky o chystaném ruském útoku svědčí skutečnost, že Rusové dali pracovníkům elektrárny na pátek nečekaně volno. „V Záporožské jaderné elektrárně bude 19. srpna přítomen pouze provozní personál. Žádným dalším zaměstnancům nebude vstup umožněn,“ citovala agentura Unian rozvědku.

„Je také známo, že objekt narychlo opustili představitelé Rosatomu (ruského energetického podniku), kteří byli přitom v poslední době stále v elektrárně,“ dodala.

Ještě předtím Rusko obvinilo Ukrajinu, že chce v pátek, během návštěvy generálního tajemníka OSN, podniknout rozsáhlou provokaci v této elektrárně, která by mohla vyvolat jadernou havárii. Ta by prý mohla způsobit, že radioaktivní látky zasáhnou i Polsko, Německo a Slovensko. Obvinění však nelze ověřit, napsala agentura Reuters.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov prohlásil, že ukrajinské dělostřelectvo se z pozic ve městě Nikopol chystá v pátek ostřelovat elektrárnu, aby následně Kyjev mohl z katastrofy obvinit ruské ozbrojené síly, uvedl list Kommersant. Konašenkov kromě toho tvrdí, že Rusko u elektrárny nemá žádné těžké zbraně, ale pouze jednotky určené k ochraně objektu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve Lvově přivítal generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese a tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. (18. srpna 2022)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v souvislosti se Záporožskou jadernou elektrárnou viní Rusko z terorismu a jaderného vydírání. „OSN musí zajistit bezpečnost tohoto strategického objektu, jeho demilitarizaci a úplné osvobození od ruských vojáků. Tento vědomý teror ze strany agresora může mít globální katastrofické důsledky pro celý svět,“ napsal na Telegramu po setkání s Guterresem ve Lvově.

Tam se ve čtvrtek sešel nejen s generálním tajemníkem OSN, ale i s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, který s oběma lídry podle svých slov jednal o možném ukončení války na Ukrajině.

Turecko stojí po boku Ukrajiny, ujistil Erdogan. Nechce nový Černobyl

„S generálním tajemníkem jsme se dohodli na podmínkách případné mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii do Záporožské jaderné elektrárny, zákonnou cestou, přes území, která neovládají okupanti,“ sdělil podle agentury Reuters Zelenskyj na tiskové konferenci.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) se snaží získat do zařízení přístup, aby její odborníci mohli zhodnotit tamní situaci. Nejasnosti však panují v tom, jak se experti budou do zařízení dostávat přes válečnou zónu, která je zčásti pod kontrolou ukrajinských a zčásti ruských vojsk, podotkla agentura DPA. Moskva tvrdí, že návštěvě nebrání.

Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek uvedlo, že mise MAAE do elektrárny se může uskutečnit ve velmi blízké budoucnosti. OSN tento týden sdělila, že delegaci MAAE může podpořit logisticky i z bezpečnostního hlediska.

Guterres už dříve navrhl, aby kolem největší evropské jaderné elektrárny vznikla demilitarizovaná zóna. Rusko však návrh opakovaně odmítlo, podle něj by v takovém případě elektrárna mohla přijít o potřebnou ochranu. Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek znovu označilo tento plán za nepřijatelný.

Z ostřelování elektrárny, kterou od března okupují Rusové, se vzájemně obviňují obě strany. Ukrajinský personál elektrárny kvůli tomu zastavil jeden z reaktorů a snížil výkon dalších dvou, poznamenal Kommersant.

Buď tu bude Rusko, nebo jaderná poušť. Rusové elektrárnu zaminovali a odpojují

Ačkoli reaktory jsou chráněné a jejich poškození v případě ostřelování je nepravděpodobné, poškození systému chlazení či úložiště vyhořelého jaderného paliva by podle ruské strany mohlo vést ke kontaminaci 5 500 kilometrů čtverečních, dodal deník.

Podle modelu, který vypracoval ukrajinský hydrometeorologický ústav, by radioaktivní látky postihly především Ukrajinu a sousední země, ale i část České republiky. Český Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) však tento týden upozornil, aby lidé nepodléhali spekulacím.

Sdělil, že při uvolnění radioaktivních látek by bylo nezbytné přijímat ochranná opatření pro obyvatelstvo maximálně do vzdálenosti několika set kilometrů od elektrárny. Ukrajinská elektrárna je od českých hranic vzdálena přes 1000 kilometrů. Ujistil rovněž, že situaci na Ukrajině včetně Záporožské jaderné elektrárny sleduje.

Jeden z modelů šíření radiace v současných povětrnostních podmínkách:

„Je pochopitelné, že veřejnost je tímto vývojem znepokojena, a jistě není na místě situaci podceňovat. Na druhou stranu je však potřeba situaci hodnotit realisticky a nedat prostor apokalyptickým spekulacím,“ upozornil SÚJB. Všechna měření v bližším i vzdálenějším okolí elektrárny podle něj vykazují standardní hodnoty.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba ve čtvrtek oznámil, že ředitel MAAE Rafael Grossi mu v odpovědi na ukrajinské pozvání sdělil, že je ochoten vést delegaci MAAE do Záporožské jaderné elektrárny. „Zdůraznil jsem naléhavost mise vzhledem k ohrožení jaderné bezpečnosti, způsobenému ruskými nepřátelskými akcemi,“ napsal Kuleba na Twitteru.

Jaderný konflikt nepřipustíme, tvrdí Rusové

Rusko se dál hodlá držet zásady nepřípustnosti ozbrojeného konfliktu mezi jadernými velmocemi, sdělil ve čtvrtek podle agentury RIA Novosti zástupce ředitele tiskového oddělení ruského ministerstva zahraničí Ivan Něčajev.

Moskva by podle něj použila jaderný arzenál jedině v reakci na cizí akce. „Ruská armádní doktrína připouští jadernou odezvu výhradně jen jako odpověď na agresi s použitím zbraní hromadného ničení nebo pokud je v ohrožení samotná existence státu,“ uvedl Něčajev.

Doplnil, že Rusko nehodlá dopustit jadernou válku, poněvadž takový konflikt „nemůže mít vítěze“. Spojené státy a NATO zároveň obvinil, že poukazují na takovýto možný konflikt. „Vycházíme z toho, že v USA i NATO chápou, jak se může vyvinout jejich agresivní protiruská rétorika akcentující možné použití jaderných zbraní,“ sdělil Něčajev.

8. srpna 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...