V Moskvě demonstrovaly tisíce lidí kvůli volbám, oponentku Kremlu zatkli

  • 228
V ruské metropoli v sobotu demonstrovaly tisíce lidí za účast opozice ve volbách. Opoziční političku Ljubov Sobolovou zatkli ještě před začátkem demonstrací, oznámila to na sociálních sítích. Sobolovou úřady odmítly zaregistrovat jako kandidátku do zářijových voleb do moskevského sněmu. Policie odhadovala počet demonstrantů na dvacet tisíc, přes stovku jich zatkla.

Policie zvýšila odhad počtu účastníků z počátečních 7 tisíc až na 20 tisíc, zatímco nevládní organizace hovoří téměř o 50 tisících demonstrantech. Jde o nejmohutnější z již pravidelných sobotních demonstrací za svobodné a spravedlivé volby. 

Počet zatčených po celé zemi dosáhl zatím 113 lidí. Moskevská policie také zatkla asi 15 z pěti stovek demonstrantů, kteří po povoleném protestu zamířili ke Kremlu.

„Domovní prohlídka ve středisku sbírání podpisů, na demonstraci nepřijedu. Ale vy víte, co dělat, i beze mě. Jsem hrdá na každého, kdo dnes vyjde. Rusko bude svobodné! Doufejme!“ napsala na Twitteru právnička Sobolová, která je spolupracovnicí Alexeje Navalného, hlavního oponenta Kremlu. Sobotní demonstraci, na rozdíl od těch minulých, úřady povolily.

Na moskevskou Sacharovovu třídu přišlo znovu protestovat proti vyloučení opozičních kandidátů z voleb do moskevského zastupitelstva, naplánovaných na 8. září, zatím kolem 7 tisíc lidí, uvedla s odkazem na policii agentura TASS. 

Nezávislí pozorovatelé účast odhadli na 7 200 lidí, server Newsru.com ale upozornil, že mnoho lidí ještě čeká u bezpečnostních rámů na kontroly, které postupují pomalu.

Povolená demonstrace, první dvě moskevské úřady zakázaly

Jde o čtvrtý protest v řadě, ale na rozdíl od dvou předchozích demonstrací, které úřady nepovolily, se radnice tentokrát rozhodla mítink tolerovat, stejně jako ten první. Úřady ale organizátory důrazně varovaly před porušením dohodnutého scénáře a pokračováním protestů v centru metropole. 

Mnoho stoupenců vězněného opozičního vůdce Navalného mělo totiž v úmyslu zorganizovat po skončení akce „pokojnou procházku městem“, na kterou se už radniční povolení nevztahovalo. Moskevská policie proto už v pátek varovala, že tvrdě zasáhne.

Organizátoři akce nazvané Vrátíme si právo na volby nahlásili úřadům, že na dnešní demonstraci by mohlo přijít až 100 tisíc lidí. Účast na posledních dvou protestech na přelomu července a srpna byla podstatně skromnější, v moskevských ulicích ale tehdy bylo zadrženo rekordních více než 2000 lidí. 

Většina z nich byla po krátkém pohovoru propuštěna, desítky lidí ale neunikly pokutě nebo několikadennímu trestu vězení. Asi deset lidí, které vyšetřovatelé označili za organizátory „masových nepokojů“, je ve vazbě a hrozí jim až 15 let za mřížemi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video