Moskevský exstarosta Jurij Lužkov

Moskevský exstarosta Jurij Lužkov | foto: Profimedia.cz

Moskevský starosta poručí počasí, metropoli chce navždy zbavit sněhu

  • 22
Pověstná ruská zima dokázala zastavit vojenské tažení Napoleona i Hitlera, ale na moskevského starostu Jurije Lužkova si nepřijde. Dlouholetý vládce ruské metropole oznámil, že z hlavního města navždy vyžene sníh. Ušetří to prý prostředky městské kase a občanům zlepší podmínky pro žití ve městě.

Jurij Lužkov, který Moskvě vládne už od roku 1992, je pověstný tím, že si umí jít umanutě za svým cílem. Tentokrát ale nevyzval na souboj jednoduchého soupeře. Rozdat si to chce se samotnou přírodou a z Moskvy chce navždy vypudit sněhové vločky.

Jak to chce dokázat? Rusko v minulosti především při velkých oslavách už několikrát vyslalo k obloze svou letku, která na mraky nastříkala jodidy stříbra, tekutý dusík a rozprášila cement. Směs chemikálií pak zajistí, že se oslavy konají pod modrým nebem. - více čtěte zde

A Lužkov si řekl, proč vymoženosti doby nepoužívat častěji. "Proč nenecháme sníh za hranicemi města?" položil řečnickou otázku Lužkov. "Pro venkov to bude znamenat více vláhy a větší úrodu. Pro nás zase méně sněhu," dodal starosta.

Rozhánění mraků ušetří radnici peníze

A všechno to má dobře spočítané. Program na poroučení počasí bude podle radnice stát třetinu toho, co každoročně spotřebuje na odklízení sněhu. Moskva pošle každou zimu do ulic 2 500 sněžných pluhů a na chodníky nažene armádu padesáti tisíc dělníků, kteří odklízejí sníh.

Pluhům na Rudém náměstí zřejmě odzvonilo, starosta hodlá rozhánět mraky chemikáliemi

Pluhům na Rudém náměstí možná odzvonilo, starosta hodlá rozhánět mraky chemikáliemi

Ne každý je ale Lužkovovým nápadem nadšený. V ruských médiích se ozvali lidé z okolí Moskvy, kteří už nyní mají problémy s nestálým počasím a obávají se, že budou vyplaveni ze svých domovů. "Už nyní jsou pro nás při oslavách přebytečné srážky velký problém," povzdechl si Vladimir Ličvikov.

Před manipulací s počasím varují i odborníci, kteří říkají, že rozprašování mraků může mít vážné dopady na životní prostředí. Jsou tu ale i jiná rizika. Při loňském rozhánění mraků například spadl na jednu moskevskou střechu pětadvacetikilový balík s cementem. - čtěte Ruský letoun měl prý vyvolat déšť, místo toho bombardoval chatu pytlem cementu

Hazardování s mraky navíc není stoprocentní. V roce 2006 při zasedání G8 v Petrohradu tehdejší prezident Putin sliboval krásné počasí. I přes mohutné rozhánění mraků ale nakonec vůdce nejvyspělejších zemí světa pokropil déšť.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video