Mořská řasa zaútočila i na zahradu Naomi Sheldonové.

Mořská řasa zaútočila i na zahradu Naomi Sheldonové. | foto: Profimedia.cz

V Anglii pršela mořská řasa, vzdušný vír ji nesl 30 kilometrů

  • 11
Obvykle na nás z nebe padá voda nebo sníh, pokud budeme mít velké štěstí, zaprší i mořská řasa. To si mohou od úterního večera říkat obyvatelé jihu Anglie, kteří na svých zahradách překvapivě našli zelenou spoušť typickou pro kilometry vzdálené pláže.

Obyvatelé městečka Berkley na jihozápadě Anglie nemohli uvěřit svým očím, když na zahradách a autech našli vrstvy zapáchající mořské řasy. Nejbližší pláž se totiž nachází desítky kilometrů daleko. Na pomoc jim s vysvětlením přispěchali meteorologové.

Mořské řasy

Mořské řasy jsou souhrnným označením pro zelené řasy, chaluhy a ruduchy, které žijí v mořích a oceánech. V posledních letech jsou čím dál častěji využívány v přírodním a ekologickém zemědělství, některé druhy řas se používají také v potravinářství.

Zdroj: Wikipedia

Mořská řasa prý může pocházet z třicet kilometrů vzdálené pláže poblíž Clevedonu v oblasti North Somerset. Bouřkové počasí, ve kterém se tvořily i vzdušné víry, podle všeho nasálo velké množství mořské řasy a odneslo ji pak směrem Berkley, kde pak zapáchající rostliny dopadly zpět na zem. "Hlášení o dešti mořských řas předcházelo varování o možných menších tornádech na pobřeží, obě události spolu mohou souviset," potvrdil meteorolog Ian Fergusson.

"Když se přes naše město přehnala silná bouřka, podíval jsem se z okna a uviděl hromadu mořských řas pokrývajících naši zahradu. Slyšel jsem příběhy o dešti ryb, řasy bych ale opravdu nečekal," uvedl pro server Daily Telegraph Richard Overton, který spolu se svou manželkou trávil odklízením řas celé odpoledne.

"Když tak nad tím přemýšlím, radši bych uvítal ty ryby, sice by napáchaly škody, měly bychom z nich ale alespoň dobrou večeři," uzavřel s úsměvem Overton.

Mořská řasa putovala vzduchem z pláží u města Clevedon do pětačtyřicet kilometrů vzdáleného Berkley

Mořská řasa putovala vzduchem z pláží u města Clevedon do pětačtyřicet kilometrů vzdáleného Berkley


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video