Pytel s diplomatickou poštou z Indie, který ležel na Mont Blanku 46 let.

Pytel s diplomatickou poštou z Indie, který ležel na Mont Blanku 46 let. | foto: Le Nouvel Observateur

Mont Blanc vydal starou diplomatickou poštu, spadla tam i s letadlem

  • 26
Nejvyšší hora Evropy vydala zajímavý poklad. Horský záchranář se sousedem vylovili z ledovce 46 let starý pytel s diplomatickou poštou z Indie. Vak s depešemi ležel nedaleko místa, kde se v roce 1966 zřítilo letadlo společnosti Air India. Nehodu tehdy nikdo ze 117 lidí na palubě nepřežil.

"Nějací turisté přišli a řekli nám, že viděli něco lesknout se v Bossonském ledovci," přiblížil pro agenturu AFP francouzský horský záchranář Arnaud Christmann. Spolu se svým sousedem Julesem Bergerem se minulý týden nakonec rozhodli zjistit, co by tam mohlo být.

"Našli jsme kusy kabiny, botu, kabely - je tam skutečně skládka!" popsal. Na místě dokonce našli i kolo od letadla. Asi o dvacet metrů dále se na sněhu povaloval pytel, na němž bylo napsáno: Diplomatická pošta a Ministerstvo zahraničních věcí.

"Doufali jsme v diamanty nebo alespoň několik zlatých prutů. Místo toho jsme ale našli promáčenou poštu a indické noviny," žertoval nad nálezem Christmann. Zároveň ale podotkl, že něco podobného se nenachází nijak často. "Pošta bude doručena o 46 let později."

Na stejné místo spadlo i jiné indické letadlo

Do francouzských Alp se dostala letounem Boeing 707 společnosti Air India, který 24. ledna 1966 směřoval z indické Bombaje přes Ženevu do New Yorku. Když ale sestupoval na mezipřistání, zřítil se a narazil do severozápadní části Mont Blanku. Všech 117 lidí na palubě zemřelo.

Diplomatická pošta není jediným předmětem z indického letadla nalezeným na nejvyšší hoře Evropy. V září roku 2008 ve stejné oblasti horolezec Daniel Roche objevil indické noviny s datem 23. ledna 1966. Našel tam dokonce i kus stroje z jiného indického letounu Malabar Princess, který se zřítil na prakticky stejné místo v roce 1950.

Záchranář Arnaud Christmann už předal pytel s diplomatickou poštou policii v Chamonix. Indická ambasáda v Paříži se nechala slyšet, že o nálezu zatím oficiální cestou neslyšela, ale ráda by pytel s diplomatickými depešemi dostala zpět.

Bossonský ledovec

Bossonský ledovec


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video