Premiér Jan Fischer na návštěvě u papeže Benedikta XVI. (14. listopadu 2009)

Premiér Jan Fischer na návštěvě u papeže Benedikta XVI. (14. listopadu 2009) | foto: AP

Moje vláda nebude řešit smlouvu Česka s Vatikánem, řekl papeži Fischer

  • 156
Papež Benedikt XVI. přijal ve Vatikánu českého premiéra Jana Fischera. Předseda české vlády po setkání oznámil, že jeho vláda se nebude zabývat česko-vatikánskou smlouvou. Je to podle něj mimo možnosti mandátu úřednického kabinetu. Státní sekretář Vatikánu Tarcisio Bertone prý postoj současného českého kabinetu ke smlouvě chápe.

Dokument, který stále čeká na schválení parlamentu, tak bude řešit až vláda, která vzejde z voleb v příštím roce.

Česká republika smlouvu s Vatikánem stále neratifikovala, třebaže ji vyjednala na konci devadesátých let. Česká sněmovna dokument upravující vztah státu a církve odmítla schválit v roce 2003. Vatikán ovšem nechce vyjednaný text smlouvy s Českou republikou měnit a schválení nadále očekává.

"Já jsem jasně deklaroval, že je mimo možnosti mandátu této vlády, jak časově, ale především obsahově, aby dokončila proces ratifikace (smlouvy). To můj protějšek vzal s pochopením na vědomí," uvedl Fischer.

Majetkové vyrovnání není priorita

Český premiér zopakoval, že vláda i katolická církev nyní nepovažují majetkové vyrovnání státu s církví za prioritu. Na tom se už s Bertonem shodli během zářijové návštěvy papeže v Česku. "Církev skutečně považuje za rozumné, abychom teď na chvíli nepokračovali v jednání o navrácení církevního majetku nebo majetkového vyrovnání s církvemi," uvedl Fischer.

Podle něj to ale neznamená, že by toto téma navždy "šlo pod stůl". Podle premiéra bude lepší počkat na lepší ekonomické podmínky.

Ve Vatikánu ministerský předseda rovněž sdělil, že vláda zhruba do měsíce projedná vládní předlohu zákona o církvích, která dosud skončila kvůli výhradám v legislativní radě vlády. Po výhradách je změněna a pokud s ní kabinet bude souhlasit, pak normu projedná Sněmovna.

Premiér Jan Fischer a papež Benedikt XVI. si ve Vatikánu vyměnili dary. (14. listopadu 2009)

S nejvyšším představitelem katolické církve se Jan Fischer setkal necelé dva měsíce po zářijové návštěvě papeže v Česku. V papežově knihovně mu předal pamětní medaili vydanou při příležitosti 20. výročí kanonizace svaté Anežky České.

Soukromá audience trvala asi 20 minut. S papežem Fischer hovořil o několika tématech, hlavně o soužití tří hlavních náboženství, o lidských hodnotách, jako je rodina a její postavení, ale také o ekonomické krizi a extremismu.

Ještě před schůzkou s Benediktem XVI. český premiér ve Vatikánu položil květiny k hrobkám předchozího papeže Jana Pavla II. a českého kardinála Josefa Berana. 

Lisabon v zácpě

Program premiéra Fischera na Apeninském poloostrově počítal i s jiným důležitým setkáním. V pátek měl předseda české vlády schůzku s Frankem Frattinim. Šéfovi italské diplomacie předal českou ratifikační listinu k Lisabonské smlouvě o Evropské unii. O nesnadné cestě smlouvy zácpou v pátek 13. čtěte zde.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video