Frauke Petryová během tiskové povolební konference strany AfD. (25. 9. 2017)

Frauke Petryová během tiskové povolební konference strany AfD. (25. 9. 2017) | foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Bývalá šéfka AfD po sérii neúspěchů rozpustí svou novou stranu

  • 56
Někdejší předsedkyně strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová se po sérii neúspěchů rozhodla rozpustit svůj politický projekt Modrá strana. Ten založila po jejím odchodu z AfD v roce 2017, ve volbách v Sasko nebo Durynsku však nedosáhla ani na jedno procento.

Podle listu Bild se Modrá strana rozpustí ještě do konce letošního roku. Nyní čtyřiačtyřicetiletá Petryová se s protiimigrační AfD rozešla po parlamentních volbách v roce 2017, a to kvůli z jejího pohledu přílišné radikalizaci strany.

V čele svého nového uskupení ale Petryová žádné úspěchy nezaznamenala. V politické domovině Petryové - ve spolkové zemi Sasko - získala Modrá strana v zářijových zemských volbách pouze 0,4 procenta hlasů, v říjnu v Durynsku dokonce jenom 0,1 procenta.

Podle Petryové, která nadále zůstává nezařazenou členkou Spolkového sněmu, je proto jen logické, i když bolestné, že její strana skončí. Přeje si, aby do budoucna jiné osobnosti voličům nabídly podobnou politiku, o níž se snažila sama.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video