Rekonstrukce tváře neandrtálce

Rekonstrukce tváře neandrtálce | foto: Profimedia.cz

Lidé se s neandrtálci pářili i v Evropě, prozradila vědcům čelist

  • 220
Neandrtálci a Homo sapiens v Evropě se spolu pářili a měli společné potomky. Vyplývá to z analýzy DNA asi 40 000 let staré čelistní kosti, kterou vědci našli v Rumunsku. Neandrtálcem byl v případě člověka, jemuž zkoumaná kost patřila, zřejmě prapradědeček.

Vědci pod vedením Svanteho Pääboa z lipského Institutu Maxe Plancka pro evoluční antropologii o výzkumu informovali v časopise Nature.

Šest až devět procent DNA člověka, jemuž patřila objevená čelist, pocházela z neandrtálců. To je víc než u jakéhokoli jiného dosud analyzovaného člověka dnešního typu. Vědci se domnívají, že neandrtálcem byl v případě zkoumaného člověka jeho prapradědeček.

Podle vedoucího studie Pääboa nelze říct, jak často se takové mísení vyskytovalo. „Je to tak fantasticky šťastný případ, že jsme našli člověka, který je tak blízce spřízněný s neandrtálcem,“ řekl Pääbo. „Odhalili jsme je téměř in flagranti,“ dodal vědec.

Dosud vědci předpokládali, že se moderní člověk (Homo sapiens) a neandrtálci spolu pářili na Blízkém východě poměrně záhy poté, co se tam člověk dostal z Afriky. Nejnovější analýza ukazuje, že se to s vysokou pravděpodobností dělo i později, nedlouho před vyhynutím neandrtálců, a v Evropě.

Podobné zjištění přinesli vědci už dříve. Analýzou genomu z ostatků pravěkých lidí ze sibiřské jeskyně ukázali, že neandrtálci mezi sebou zřejmě měli incestní vztahy a křížili se i s našimi předky (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video