Obří opuštěnou nákladní loď se podařilo odtáhnout k přístavu v Bilbau. (3. 2....

Obří opuštěnou nákladní loď se podařilo odtáhnout k přístavu v Bilbau. (3. 2. 2016) | foto: AP

Remorkéry odtáhly opuštěnou loď Modern Express do Bilbaa

  • 20
Záchrana opuštěné nákladní lodi Modern Express pokračuje podle plánu. Remorkéry ji odtáhly do přístavu Bilbao na severním pobřeží Španělska.

Plavidlo o délce 164 metrů, které je registrováno v Panamě a které provozuje jihokorejská společnost Cido Shipping, odtahovaly remorkéry od pondělí.

Na mezinárodní záchranné operaci se podílely dva španělské remorkéry, jedna francouzská vlečná loď, francouzská vojenská fregata, která má na palubě vrtulník, a speciální plavidlo pro likvidaci případného znečištění moře ropou či motorovým olejem a palivem.

Loď Modern Express převáží 3 600 tun dřeva a stavebních strojů a 300 tun nafty. Plula z afrického Gabonu do francouzského přístavu Le Havre. Všech 22 členů posádky byli Filipínci a evakuovaly je španělské vrtulníky.

Stalo se to již 26. ledna, když loď v Biskajském zálivu vyslala nouzový signál a začala se bez kontroly nebezpečně přibližovat k pobřeží. V tehdy velmi rozbouřeném oceánu tak hrozilo, že se loď převrátí. Příčina nehody zatím nebyla oznámena.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video