Zatčení tvrdili, že mobily kupovali k dalšímu prodeji. Ilustrační foto

Zatčení tvrdili, že mobily kupovali k dalšímu prodeji. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Mladíci koupili 80 mobilů, policie je zatkla za terorismus

  • 91
Americká policie zatkla v Michiganu tři mladíky, kteří v supermarketu Wal-Mart nakoupili 80 mobilů s předplaceným kreditem. Obvinila je podle zákona o obstarávání materiálu vhodného pro terorismus. Zatčení ve věku 18, 22 a 23 let tvrdili, že levné přístroje kupovali k dalšímu prodeji.

"Zadržení pocházejí z texaského Dallasu. Bylo jim také sděleno obvinění z obstarávání informací o zranitelných cílech k teroristickým účelům," řekl listu The New York Times policejní mluvčí Dale Stevenson.

Podle Stevensona si muži vybrali k nákupu mobilních telefonů nonstop supermarket v městečku Caro. "Záměrně přišli nakupovat do obchodu až nad ránem, protože doufali, že u pokladny bude mít službu nezkušený prodavač," informoval policejní mluvčí.

Pracovník supermarketu ale ihned přivolal policii. Ta pak zastavila dodávku, kterou tři muži odjeli, a našla v ní skoro tisíc mobilů, notebook a tašku s účtenkami za nákupy.

"Mobilní telefony mohou být použity jako rozbušky. Baterie mobilů také mohou být rozebrány a využity k výrobě amfetaminu. Je zřejmé, že v těch nákupech bylo něco podezřelého," uvedl podle ČTK policejní šéf Ben Page.

Zadržení ale tvrdili, že mají telefony jen proto, aby je se ziskem prodali. Prý dokázali dvaceti dolarový telefon prodat i za 35 dolarů. Policie jem ale příliš nevěří. Do vyšetřování celého případu se tak zapojila i FBI.

Město Caro leží na severu USA nedaleko kanadských hranic. Podle ČTK se incident stal jen tři dny po zatčení dvou mužů v Ohiu, kteří postupně nakoupili na 600 mobilů. V jejich autě vyšetřovatelé našli informace o leteckých spojích a letištích.

Zatčení shodně tvrdili, že mobily kupovali ve velkém k dalšímu prodeji a že doklady o letištích a letových řádech nechal v autě příbuzný, který na letišti pracuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video