Ratko Mladič u soudu v Bělěhradě na záběrech srbské televize RTS

Ratko Mladič u soudu v Bělěhradě na záběrech srbské televize RTS | foto: www.rts.rs

Mladič dostal do cely jahody a televizi, chtěl by i ruské velikány

  • 25
Někdejší velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladič dostal na svou žádost do cely jahody a televizi, napsal na svém webu zpravodajský list Blic. Podle agentury AFP by také rád navštívil bělehradský hrob dcery Any, která v roce 1994 spáchala sebevraždu.

"Zeptal se na svou penzi a požádal o její vrácení, také chtěl televizi a knihy," řekl zástupce žalobce pro válečné zločiny Bruno Vekarič. Dodal, že zájem měl o romány Nikolaje Gogola a Lva Tolstého.

Úřady Mladičovi vojenskou penzi kvůli obviněním z válečných zločinů zmrazily. Mladič ale u soudu prohlásil, že se necítí vinen genocidou ani válečnými zločiny, zdůraznil, že je nemocný a žádal o převezení do nemocnice.

O velmi špatném zdravotním stavu "bosenského řezníka" informovala srbská a chorvatská média už ve čtvrtek večer, kdy se prvně objevil u soudu. Značně zestárlý Mladič dorazil k bělehradskému tribunálu s taškou plnou léků a sotva mluvil.

Srbský soud pro válečné zločiny rozhodl Mladiče vydat Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) do Haagu. Obviněný se může do pondělka odvolat. (více čtěte zde)

INFOGRAFIKA - Ratko Mladič

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue