Mitterrandová koupila synovi svobodu

Syn bývalého francouzského prezidenta Jean-Christophe Mitterrand opustil pařížskou věznici Santé, kde strávil tři týdny ve vyšetřovací vazbě kvůli podezření z napomáhání ilegálnímu obchodu se zbraněmi a praní špinavých peněz. Jeho matka Danielle Mitterrandová totiž složila, se slovy o výkupném a nespravedlnosti vůči svému čtyřiapadesátiletému synovi, požadovaných pět miliónů franků jako kauci.
Na černých obchodech se prý podílela i slovenská firma
V souvislosti s touto aférou francouzské listy psaly, že se na obchodu podílela slovenská zbrojní firma ZŤS či "ZŤS OZOS". Čtvrteční Libération uvedl, že jde o "ZŤS OSOS". Všechny listy se shodly na tom, že část peněz za vývoz zbraní do Angoly prošla přes účet, který slovenská firma otevřela v roce 1994 v Paříži v bance Paribas.

Obvinění: špinavé peníze za zbraně
Jean-Christophe Mitterrand, který byl poradcem svého otce v letech 1986 až 1992 pro africké záležitosti, je podezříván, že se podílel na prodeji východoevropských zbraní angolskému režimu v letech 1993 až 1994 a dostal za to na své švýcarské konto 1,8 milionu dolarů.

První zprávy hovořily  o údajném prodeji ruských zbraní v společností Branco do Angoly v hodnotě 47 milionů dolarů.

Mitterrand nicméně tvrdí, že peníze obdržel za zprostředkování úvěrů pro vývoz angolské ropy.

Mitterrand na kauci neměl
Odvolací soud v Paříži 2. ledna rozhodl, že Mitterrand může být propuštěn po zaplacení kauce pěti milionů franků. Mitterrand však uvedl, že nemá dostatečné prostředky na zaplacení kauce a přes naléhání svých právníků odmítal, aby za něj peníze zaplatila rodina a přátelé. Opakovaně tvrdil, že je nevinen a že zaplacení kauce by ho zneuctilo. "Nevyjde z vězení. Nemá na to peníze," prohlásil tehdy advokát Jean-Pierre Versini-Campinchi s tím, že Mitterrand má na kontě 1,4 milionu dolarů.

Podle listu Le Figaro se na Mitterrandovu kauci složilo několik blízkých jeho otce, mj. bývalý šéf televize Canal Plus André Rousselet a herec Roger Hanin.

François Mitterrand, který byl prezidentem 14 let do roku 1995, zemřel v lednu 1996.

Prezidentovu synovi se ve vazbě nelíbilo
V rozhovoru, který ve čtvrtek otiskl týdeník Le Nouvel Observateur, si Jean-Christophe Mitterrand stěžoval na podmínky ve vazbě a uvedl, že vyšetřovací soudce Philippe Courroye je veden nenávistí vůči němu.

Stín obvinění padá i na bývalého ministra vnitra
Syn bývalého francouzského prezidenta Jean-Christophe Mitterrand byl uvězněn 21. prosince. V rámci vyšetřování případu nelegálního obchodu se zbraněmi se objevilo i jméno předsedy pravicového Sdružení pro Francii a bývalého ministra vnitra Charlese Pasqui. Policie prohledala jeho kanceláře.

Pasqua se vůči svému podezírání ze strany vyšetřovatelů ohradil s tím, že jde o nactiutrhání. "Buď a nebo: buď se mi něco vytýká, a pak se to řekne. Nebo není co vyčítat, tak ať se mi dá pokoj. Nemám s tímto případem nic společného a nemám v úmyslu se nechat vláčet v bahně," zdůraznil Pasqua v rozhovoru pro místní rozhlas.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video