Zatímco ruský prezident Vladimir Putin se před deštěm schovává pod deštníkem,...

Zatímco ruský prezident Vladimir Putin se před deštěm schovává pod deštníkem, chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová nadále mokne. Deštník už ochranka přinesla i francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi. (15.7.2018) | foto: AP

Chorvatská prezidentka mokne, Putin je suchý. Ostuda ochranky, říká Špaček

  • 524
Ve chvíli, kdy se mistrovství světa ve fotbale blížilo ke konci a začal slavnostní ceremoniál, spustil se nad Moskvou liják. Zatímco k Vladimiru Putinovi okamžitě přispěchala ochranka s obřím deštníkem, chorvatská prezidentka Kolinda Grabar-Kitarovičová po boku Emmanuela Macrona mokla. Pochybením své ochranky se ale zjevně nenechala vyvést z míry.

Byl to pohled, který rozpoutal vášnivé diskuse na sociálních sítích. Zatímco ruského prezidenta po začátku lijáku okamžitě před deštěm chránil obří deštník, nejvyšší představitelé obou finalistů - Francie a Chorvatska stáli na pódiu mokří od hlavy až k patě.

„Nejlepší scéna z celého šampionátu. Silný déšť, žádný deštník a Kolinda Grabar Kitarovičová široce objímá každého chorvatského a francouzského hráče, přestože Chorvatsko prohrálo. Je to tak emociální a srdečné. Žádná politika, jen sport,“ píše se v jednom z příspěvků.

Zmáčená Kitarovičová se tak okamžitě stala internetovou hvězdou a získala si spoustu příznivců.

Ti oceňují zejména její elegantnost, s jakou z dané situace vybruslila. Úsměv z tváře jí nezmizel, ani když už byla mokrá od hlavy až k patě. „Vítězem je chorvatská prezidentka. Fotbalové triko, déšť, pláč, zničený účes, je jí to fuk,“ píše se v dalším komentáři.

Kitarovičová s mokrými vlasy a ručníkem kolem ramen září i při závěrečných gratulacích v šatně. Média po celém světě si ale všimla i Putina, který se naopak v tu chvíli jako jediný schovával pod obřím deštníkem. Na sociálních sítích mnozí poukázali na Putinovo nezdvořáctví, když dámě nenabídl svůj deštník.

Zmoklá chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová po finále MS. Vlevo ruský prezident Vladimir Putin, vpravo šéf FIFA Gianni Infantino. (15.7.2018)

Kdyby jí Putin podal deštník, byl by za hvězdu, míní Špaček

Zatímco některá média a uživatelé sociálních sítích pranýřují Putina za jeho nedostatek taktu a zdvořilosti, když právě Kitarovičová měla být pod deštníkem schovaná jako první, pro odborníka na etiketu Ladislava Špačka z toho vyplývá, že „Putin má mnohem lepší ochranku, než chorvatská prezidentka“. 

„To, že chorvatská prezidentka mokla, je samozřejmě skandál a je to na padáka pro jejího bodyguarda, který nechal svou prezidentku moknout před miliardami televizních diváků,“ řekl Špaček pro iDNES.cz.

15.července 2018 v 19:30, příspěvek archivován: 16.července 2018 v 15:29

That Croatian president is coming out of this as the winner. Football shirt, rain, crying, hair ruined, doesn’t give a damn.

Na otázku, jestli se Putin nezachoval nezdvořile, odpověděl Špaček slovy, že s ostudou chorvatské ochranky nemá ruský prezident nic společného.

„Putin nebo Macron že by měli napravovat chyby chorvatské ochranky? Samozřejmě, mohli to udělat. Kdyby byli chytří, tak to udělají a budou za hvězdy celého šampionátu, všichni lidé by je milovali. Ale od toho tam nejsou,“ dodal bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla.

Chorvatsko ve finále mistrovství světa prohrálo s Francií 2:4. Jeho kapitán Luka Modrič byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video