Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Místo oslavy třetích narozenin salutoval malý Kennedy na pohřbu svého otce

Seriál   17:34
Washingtonem projíždí 25. listopadu 1963 šestispřeží a táhne pohřební vůz s Johnem F. Kennedym. V ulicích smutní milion lidí, mezi nimi i malý syn zavražděného prezidenta. Když ho míjí vůz s rakví, zasalutuje. Krátký okamžik loučení zachytil Stan Stearns. Žádný jiný snímek nevystihl tragickou událost silněji.

Americký prezident John Fitzgerald Kennedy zemřel při atentátu 22. listopadu 1963. O tři dny později se konal pohřeb, na který dorazilo 220 zástupců z 92 zemí včetně devatenácti hlav států. Smutečnímu procesí, které kráčelo na Arlingtonský národní hřbitov, přihlížely statisíce lidí. Salutoval mu i jeho tříletý syn. (25. listopadu 1963) | foto: Stan Stearns

SLAVNÉ FOTOGRAFIE

Seriál iDNES.cz nabízí příběhy slavných zpravodajských fotografií, které se staly ikonami, ať už vznikly na válečných bojištích, při různých tragédiích, ve vesmíru nebo "jen" zachycují lidské osudy.

To pondělní ráno v šedesátém třetím roce mělo u Kennedyů vypadat úplně jinak. Druhorozený syn amerického prezidenta JFK a jeho manželky Jacqueline slavil třetí narozeniny.


Hoch zatím celý svůj dosavadní život strávil v Bílém domě, narodil se jen šestnáct dnů poté, co byl John Fitzgerald Kennedy zvolen hlavou státu a stal se tak ve svých 43 letech nejmladším prezidentem USA .

Jenže místo oslavy s dortem, balonky a dárky ukrytými v záplavě barevného papíru čekala John-Johna, jak mu přezdívala americká média, účast ve smutečním průvodu. JFK byl totiž tři dny předtím zavražděn v Dallasu, kam vyrazil v rámci předvolební kampaně.

S JFK se chtělo rozloučit přes milion lidí

Pohřbu oblíbeného prezidenta se ve Washingtonu zúčastnilo přes milion lidí. Tisíce z nich se od noci choulily v teplých kabátech a dekách u obou krajů Pennsylvania Avenue, kudy měl v pondělí dopoledne projet pohřební vůz s tmavou mahagonovou rakví. Lidé chtěli být Kennedymu na jeho poslední cestě co nejblíž.

Mezi snímky fotografa Stana Stearna nechybí ani salutující JFK junior.

Mezi snímky fotografa Stana Stearna nechybí ani salutující JFK junior.

Další desítky tisíc Američanů čekaly dlouhé hodiny ve frontě do Kapitolu, aby se poklonily před katafalkem. Několik televizních stanic snímalo celou noc v přímém přenosu široký pruh lidí, který se táhl přes čtyřicet bloků. Vedle sebe přitom stálo až deset truchlících.

Tvář zastřeleného šéfa Bílého domu nikdo nespatřil. Rakev zůstala zavřená. Smrtelná kulka totiž Kennedyho zasáhla do pravé části hlavy a část mu ustřelila. Pracovníci pohřebního ústavu se postižené místo snažili nahradit umělou výplní, ale vdova po spatření těla nařídila rakev zavřít.

ATENTÁT NA Kennedyho

Kulka zasáhla JFK 22. listopadu 1963 krátce po poledni, když jel Dallasem v otevřeném voze se svou ženou Jacqueline a texaským guvernérem s jeho chotí.

O tom, kdo před zraky jásajících davů prezidenta zastřelil, se dodnes spekuluje. Hlavním podezřelým byl Lee Harvey Oswald, který se však sám stal obětí atentátu dřív, než o smrti Kennedyho stihl vypovídat.

Od chvíle, kdy v Texasu padl čtyřiatřicetileté Jackie Bouvier Kennedyové postřelený manžel do klína, vyzařoval z první dámy zvláštní klid. Ani na okamžik Kennedyho neopustila, až do druhého dne odpoledne si ani nestačila převléknout zakrvácené šaty.

V pondělí dopoledne ji čekala dlouhá cesta ve smutečním průvodu. S dvěma malými dětmi po boku nasedla do černého vozu, který vedl kolonu táhnoucí se za pohřebním vozem od Kapitolu až ke katedrále sv. Marka.

Při obřadu, který vedl bostonský kardinál Cushing (Kennedyové byli katolíci), zazněla i prezidentova slavná inaugurační řeč z roku 1961 se slovy: "Neptejte se, co může vaše země udělat pro vás, ale spíše co můžete vy udělat pro ni".

Na pohřeb přijeli státníci z mnoha zemí

Pak pohřební vůz vyrazil na cestu k arlingtonskému národnímu hřbitovu, kde spočívají významné postavy Spojených států. Cestou mu vzdávaly hold tisíce lidí a desítky státníků. Rozloučení se zúčastnil kupříkladu francouzský prezident Charles de Gaulle nebo princ Philip, vévoda z Edinburghu a manžel britské královny Alžběty II.

AUTOR SNÍMKU

Fotograf Stan Stearn se svým slavným snímkem.

Stana Stearnse snímek salutujícího Johna F. Kennedyho jr. navždy proslavil. Získal za něj hodně cen, málem i Pulitzerovu cenu. Unikla mu o jeden hlas - toho roku vyhrála fotka, na které majitel baru Jack Ruby zastřelil Lee Harveye Oswalda, podezřelého z vraždy JFK.

Coby autor snímku malého Kennedyho na pohřbu JFK bývá občas mylně označován pennsylvánský Joe O´Donnell.

V přeplněných ulicích bylo slyšet jen vzlykání, všude jinak panovalo zvláštní smutné ticho. Pak se šestispřeží začalo blížit k místu, kde stála Jackie s dětmi. V tu chvíli média zpozorněla a většina fotografů zaměřila hledáčky svých fotoaparátů na tvář mladé vdovy.

Jackie se naklonila a něco pošeptala

Byl mezi nimi i Stanley Stearns, který pracoval pro agenturu UPI (United Press International). Všiml se, že těsně před tím, než pozůstalé minul vůz, sehnula se Kennedyová k malému synovi a něco mu pošeptala.

Ten akt mu přišel dojemný, v záběru měl vdovu, syna i vůz, který vezl rakev s otcem. Tento pohled ale záhy nahradil jiný, mnohem silnější. Chlapec zvedl ruku k vojenskému pozdravu.

"Vůz se blížil, připravoval jsem si fotoaparát," vzpomínal Stearns později na svých webových stránkách. Pak si všiml, jak se Kennedyová naklání k synovi a něco mu šeptá. "Chlapec pohlédl na vůz a začal salutovat. Zmáčkl jsem spoušť," řekl Stearns.

Posledního listopadového pondělí toho roku vznikly ve Washingtonu tisíce snímků od několika set profesionálních fotografů i amatérů, kteří se přišli rozloučit s JFK. Žádný z nich ale nevyvolává tak silný dojem jako obrázek tříletého chlapce, který vzdává hold svému mrtvému otci.

PROKLETÍ RODU KENNEDYŮ

Všechny šťastné rodiny jsou si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém. Úvod slavného ruského románu Anna Karenina z pera L. N. Tolstého by mohli Kennedyovi podepsat, takřka všechny členy jejich rodu postihl v minulém století tragický konec.

- 1944 - V 29 letech zahynul Joseph Kennedy jr., nejstarší bratr JFK, s nímž se zřítilo letadlo při vojenské akci.

- 1948 - Další sestra JFK Kathleen zemřela při tragické letecké nehodě nad Francií. Bylo jí 28 let.

- 1968 - V losangeleském hotelu Ambassador zavraždili mladšího bratra JFK, 42letého senátora Roberta Kennedyho, který kandidoval na prezidenta USA.

- 1994 - Vdova po JFK Jackie Kennedyová Onassisová zemřela na rakovinu lymfatických žláz. Za svůj život se musela vyrovnat s potratem a roku 1963 se jí předčasně narodil syn Patrick, který přežil pouhé dva dny.

- 1999 - Opět letecké neštěstí, při kterém zemřel John F. Kennedy jr. Spolu s ním o život přišla i jeho manželka Carolyn a její sestra Lauren. John-Johnovi bylo 38 let.

Autor:

Kde se tu vzala Lucinka? Ta fotka je cennější než medaile, říká Neumannová

Slavný snímek Michala Růžičky. Kateřina Neumannová s dcerou Lucií na olympijských hrách v Turíně.

Seriál Měla pět olympijských medailí, ale zatím žádnou zlatou. Zbývala poslední šance takovou bilanci...

Oscarová selfie sfoukla Obamu. Pořízení na iPhone tehdy Samsung zatrhl

Moderátorka oscarového večera Ellen DeGeneresová pořídila nejsdílenější fotku...

Seriál Přesně deset let právě uplynulo od pořízení slavné selfie plné hollywoodských hvězd z předávání...

Sundej to, srabe! Fotka zkrvaveného gólmana, důkaz zlomu hokejových dějin

1. listopadu 1959, dostal montrealský hokejový brankář Jacques Plante v zápase...

Seriál „Kdybyste vyskočil z letadla bez padáku, stal byste se hrdinou? Ne, já myslím, že byste se zachoval...

Muž, který zmizel. Clementise pověsili a vygumovali. Zbyla jen čepice

Tehdejší předseda KSČ a předseda vlády Klement Gottwald při projevu na...

Seriál Únor 1948. Na pavlači paláce Kinských řeční předseda vlády a budoucí prezident Klement Gottwald....

Fotka mezi životem a smrtí. Zvěčnil popravu v Íránu, pak léta tajil identitu

Popravčí četa v Íránu. Slavná fotografie od Džahangíra Razmího získala...

Seriál Je to jediná anonymní fotografie v historii Pulitzerovy ceny. A ze scény, kterou zachycuje, mrazí....

Chorý opilec? Kdepak! Křepčícího Jelcina zvěčnil kronikář kolapsu Ruska

Ruský prezident Boris Jelcin tančí na koncertě v Rostově během své kampaně za...

Seriál Na první pohled energický tanečník, ve skutečnosti nemocný muž unavený vládnutím. Snímek...

Krvavá lázeň v bazénu. Jak si Maďaři vyřizovali se Sověty účty za okupaci

Krvavá lázeň. Maďarský reprezentant Ervin Zádor krvácí po zásahu sovětského...

Seriál Vodní pólista Ervin Zádor vylézá z bazénu a z tržné rány pod okem mu crčí krev. Pěstí jej předtím...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...