(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Bývalý voják Marček se přiznal k zastřelení Kuciaka a jeho snoubenky

  • 257
K zastřelení investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky se přiznal bývalý profesionální voják Miroslav Marček, uvedla slovenská veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice RTVS. Marček v případu podle původního obvinění figuroval jako řidič, střelcem měl být Tomáš Szabó.

„Obviněného Marčeka policisté po výslechu převezli do Veľkej Mače a Sládkovičova,“ informovala ve čtvrtek slovenská televize JOJ.

Bývalý voják ve čtvrtek vypovídal na NAKA přes pět hodin. Během výpovědi se podle RTVS přiznal k tomu, že to byl právě on, kdo střílel loni v únoru na mladou dvojici.

Marček byl původně obviněn z účasti na vraždě, při vraždě měl být řidičem a podle obvinění byl střelcem Marčekův bratranec, bývalý policista Tomáš Szabó.

Marčeka po pětihodinovém výslechu v Nitře policisté podle televize Joj převezli do obce Veľká Mača a Sládkovičova k dalším vyšetřovacím úkonům. Minulý týden byli policisté s Marčekem v Kolárově, kde prý Marček ukazoval, jak zde v prosinci 2016 on a Szabó zavraždili místního podnikatele Petra Molnára.

V případu vraždy Kuciaka a Kušnírové bylo obviněno celkem pět lidí. Kromě Marčeka a Szabóa také překladatelka italštiny Alena Zsuzsová, která si vraždu objednala u svého dlouholetého přítele Zoltána Andruskóa.

Andruskó jí pomohl vraždu naplánovat a oslovil bývalého policistu Tomáše Szabóa a jeho bratrance Miroslava Marčeka. Andruskó také dříve vypovídal, že střílel Szabó a Marček ho na místo vraždy dovezl. 

Vražda novináře Kuciaka: minuta po minutě

Za objednávku této vraždy je obviněný i kontroverzní podnikatel Marián Kočner.

Novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zavražděni loni v únoru ve svém domě v obci Veľká Mača u Trnavy. Za hlavní motiv vraždy policie označila novinářovu práci. Kuciak se zabýval zejména podezřeními z údajných daňových podvodů, která se týkala lidí blízkých nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie tehdejšího premiéra Roberta Fica.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video