Běloruské volby provázely masivní protesty. (10. srpna 2020)

Běloruské volby provázely masivní protesty. (10. srpna 2020) | foto: AP

V Minsku při protestech proti průběhu voleb zahynul demonstrant

  • 33
V Minsku zahynul večer při protestech proti falšování výsledků prezidentských voleb jeden z demonstrantů. Mluvčí běloruského ministerstva vnitra na internetu uvedla, že se tak stalo poté, co mu v rukou explodovalo blíže neurčené výbušné zařízení, které chtěl hodit směrem k zasahujícím policejním jednotkám.

„Jeden z protestujících se pokusil hodit na pořádkové jednotky výbušné zařízení, ale nástroj mu v rukou vybuchl,“ čímž jej zabil, uvedla policie.

Podle svědků agentury Reuters se policisté v běloruské metropoli ve večerních hodinách střetli s demonstranty, které bijí obušky. Davy protestujících se snaží rozehnat rovněž zábleskovými granáty, gumovými projektily a slzným plynem. Zadrženy byly desítky lidí, další protestující utrpěli zranění.

Protesty proti podobě a oficiálně oznámeným výsledkům nedělních prezidentských voleb, ve kterých podle úřadů opět drtivě zvítězil dosavadní autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko, pokračují nejen v Minsku, ale také v řadě dalších měst, jako je Mazyr, Grodno, Navapolack či Brest. I v nich policie podle záběrů na sociálních sítích tvrdě zasahuje proti lidem v ulicích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video