Krčál představil nové náměstky. Trestní oznámení stahovat nebude

  • 7
Sociální demokrat Petr Krčál převzal hodně žhavé ministerstvo, na stole mu totiž leží hned jedenáct trestních oznámení, které musí řešit. Společně se svými novými náměstky Tomášem Martincem a Robertem Povšíkem, na pondělní tiskové konferenci ubezpečili, že se nechystají trestní oznámení stahovat.

„Je potřeba, abychom současný stav na ministerstvu vyhodnotili a provedli nápravná opatření. Trestní oznámení stahovat nebudeme a nedokážu si to ani představit. Počkáme na orgány činné v trestním řízení a až poté budeme reagovat,“ řekl na tiskové konferenci Tomáš Martinec, který bude mít na starosti informační technologie, rozpočet a evropské fondy.

Ministerstvo pod vedením Jaroslavy Němcové (ANO) podalo Nejvyššímu státnímu zastupitelství jedenáct trestních oznámení kvůli zakázkám, které vyhlásil resort za bývalé ministryně Michaely Marksové (ČSSD), o čemž jsme psali zde.

Druhým náměstkem pro zaměstnanost je Robert Povšík, který však za pár týdnů předá svou funkci Jiřímu Vaňáskovi. Krčál to oznámil druhého června na tiskové konferenci. Na další volná místa náměstků chce Krčál vypsat výběrová řízení.

Krčál zopakoval své priority na ministerstvu, kterými jsou přijetí rodinného balíčku zahrnujícího zvýšení rodičovského příspěvku z 220 tisíc na 300 tisíc. financování dětských skupin nebo přijetí zákona o sociálním bydlení, na kterém chce spolupracovat s Ministerstvem pro místní rozvoj.

Náměstek Tomáš Martinec chce narovnat poměry ve společnosti. „Musíme zjistit, zda se nám nedějí nějaké nekalosti, jako je nelegální zaměstnávání nebo zneužívání sociálních dávek. Společnost očekává, že v době téměř plné zaměstnanosti budeme trošku přísní a budeme kontrolovat, jestli někdo nezneužívá našeho štědrého sociálního systému,“ řekl Martinec. 

V nejbližší budoucnosti chce také Krčál řešit situaci na ministerstvu, kde odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. „Byla vyhlášena zejména kvůli tomu, jakým způsobem tady byly zadávány úkoly,“ řekl ministr. O záležitosti už jedná s odborovými organizacemi a dořešit ji chce v příštím týdnu tak, aby odbory stávkovou pohotovost zrušily.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video