Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman na Urale chválil Zetor, pak dostal doktorát a uctil legionáře

  9:38aktualizováno  12:29
Miloš Zeman v poslední den své návštěvy Ruska zavítal do Jekaterinburgu. Zúčastnil se semináře o spolupráci českých firem s partnery z uralského a západosibiřského regionu, obdržel čestný doktorát na místní univerzitě a uctil památku československých legionářů, kteří zde padli před sto lety.
Prezident ČR Miloš Zeman a gubernátor Sverdlovské oblasti Jevgenij Kuvašev na...

Prezident ČR Miloš Zeman a gubernátor Sverdlovské oblasti Jevgenij Kuvašev na česko-ruském podnikatelském fóru v Jekatěrinburgu. (24. listopadu 2017) | foto: Vít Šimánek, ČTK

Na podnikatelské fórum v Jekatěrinburgu byli pozváni zástupci firem z Uralského federálního okruhu, územní jednotky, která zahrnuje šest ruských oblastí a autonomních okruhů.

Jekatěrinburg, za sovětské éry Sverdlovsk, je tradiční průmyslovou oblastí a hlavním střediskem ruského hutního a těžařského průmyslu. Působí tu řada metalurgických provozů a závody na zpracování mědi, hliníku nebo uranu. Oblast je významným centrem zbrojařského průmyslu.

K největším uralským podnikům se řadí obří strojírenský konglomerát Uralvagonzavod, s nímž podepsala smlouvu česká firma Pragoimex. Spolupracovat bude na modernizaci českých tramvají ČKD T-3 pro ruská města. Tramvaje by se měly modernizovat v závodě Uraltransmaš v Jekatěrinburgu. Zeman na fóru zvlášť ocenil smlouvu, díky níž česká společnost Zetor Tractors dodá na ruský trh během příštích čtyř let několik tisíc traktorů.

Během podnikatelského fóra byly uzavřeny čtyři dohody mezi českými a ruskými firmami. Celkem bylo během Zemanovy návštěvy v Rusku podepsáno třináct kontraktů v celkové hodnotě kolem 20 miliard korun.

Čestný doktorát a vzpomínka na legionáře

Zeman rovněž v Jekatěrinburgu převzal čestný doktorát Uralské federální univerzity, jednoho z největších ruských vysokoškolských a výzkumných pracovišť. Titul prezidentovi udělila Vysoká škola ekonomiky a managementu, která je jednou z hlavních univerzitních institucí.

Uralská univerzita má v regionu 14 odboček, navštěvuje ji v současné době přes 50 tisíc posluchačů. Vysoká škola, jejíž základy byly položeny ve 20. letech minulého století, nese jméno prvního ruského prezidenta z 90. let Borise Jelcina, který se u Jekatěrinburgu narodil a na místní univerzitě studoval. Na katedře bohemistiky uralské univerzity studuje kolem 50 ruských posluchačů.

Legionáři na Urale

Legionáři, kteří ovládli obrovské území podél Transsibiřské magistrály, zaútočili na Jekatěrinburg ovládaný bolševiky 25. července 1918 a o den později město obsadili. V létě 1919 po úporných bojích region zpět dobyli bolševici. Na Michajlovském hřbitově bylo pochováno kolem 400 Čechů a Slováků. Po evakuaci československých jednotek a obsazení města Rudou armádou byly všechny pomníky a hroby zničeny. Týden před útokem legionářů na Jekatěrinburg bolševické komando v obavě před zásahem československých jednotek vyvraždilo carskou rodinu.

Zeman poté v Jekatěrinburgu uctil památku československých legionářů, kteří ve městě a jeho okolí padli v letech 1918-19 v bojích s Rudou armádou. Zeman položil věnec k památníku na místním Michajlovském hřbitově, kde pomník stojí od roku 2008. Jeho vztyčení částkou 3,5 milionu korun financovala plně česká strana, Rusko se na udržování československých vojenských památníků finančně nepodílí.

Péče o památníky československých legionářů, kteří jsou dodnes v Rusku kvůli spojenectví s protibolševickými oddíly bělogvardějců často nazýváni „Běločeši“, naráží na řadu problémů. Velká část ruské veřejnosti považuje československé legionáře za interventy, ruští komunisté je označují za „přisluhovače fašistů“. 

V povolžské Samaře například česko-ruskou dohodu o udržování památníků místní zastupitelstvo už pět let prakticky sabotuje. Ruský velvyslanec v Praze Alexandr Zmejevskij, který Zemana na cestě doprovází, ČTK řekl, že samarský problém by už měl být vyřešen.

České ministerstvo obrany liknavý přístup ruských úřadů opakovaně kritizuje, část ruských historiků varuje před českou odvetou. Samarský pomník by měl stát v příštím roce, kdy by měly být v Rusku při příležitosti stého jubilea Československa obnoveny desítky dalších pomníků. Nové památníky stojí už kromě Jekatěrinburgu v Nižním Tagilu, Buzuluku, Čeljabinsku nebo uralském Kunguru.

Návštěva montážní haly L-410, pak odlet do Prahy

Závěr Zemanovy návštěvy patřil prohlídce montážní haly Uralského závodu civilního letectví (UZGA), který kompletuje letouny české výroby L-410. Stroje se montují na základě kontraktu UZGA se společností Aircraft Industries, která je od roku 2013 stoprocentním vlastníkem bývalé slavné firmy Let Kunovice.

Dohodu o spolupráci s UZGA podepsal ruský majitel kunovické firmy v červenci 2015. Kontrakt vyvolal mezi zaměstnanci továrny v Kunovicích nervozitu a obavy o zaměstnání, loni vyhlásili stávkovou pohotovost. Závod v Jekatěrinburgu však podle vedení Aircraft Industries provoz kunovické továrny nemá ohrozit.

Zeman v Moskvě otevřel výstavu pokladů a přimluvil se za propuštění teologa

Zemana při prohlídce montážní haly doprovázel generální ředitel UZGA Vadim Badecha. V loňském roce firma Aircraft Industries dodala na ruský trh devět letadel, letos plánuje prodat celkem 12 z toho 11 do Ruska.

V příštím roce chce nabídnout první inovované typy L-410NG s větší životností a téměř dvojnásobným doletem. Závod UZGA, který kunovické stroje kompletuje, má pětasedmdesátiletou tradici a zaměstnává 2000 lidí. V plánu je vybudování nového montážního provozu, který zajistí stabilní dodávky letadel do Ruské federace. Po prohlídce továrny prezident Zeman ukončil pětidenní státní návštěvu Ruska a odletěl do Prahy.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...