Je vejce vegetariánské, či není? To je, oč tu běží. Ilustrační snímek

Je vejce vegetariánské, či není? To je, oč tu běží. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nic z dělohy nejíme! Miliony vegetariánů rozdělila hádka o vejce

  • 274
Indičtí vegetariáni ohlásili odchod ze světové vegetariánské unie a založil svoji vlastní mezinárodní organizaci. Roztržku zavinila otázka, jestli do bezmasé diety patří i vejce, nebo ne.

Pro našince mohou spory mezi vyznavači různých variant vegetariánství a veganství připadat směšné. V Indii, kde žije přibližně 400 milionů vegetariánů, ovšem tyto otázky nabývají celostátní důležitosti, píše britský zpravodajský web telegraph.co.uk.

Miliony hinduistů, buddhistů a džinistů dodržují diety svých božstev a všechny indické restaurace proto nabízejí vegetariánské i nevegetariánské menu. Pokrmy připravované z vajec jsou na jídelníčku vedle jídel z kuřecího či skopového masa a společnosti prodávající bezvaječné koláče v Indii prosperují.

Letos v létě však Mezinárodní unie vegetariánů (IVU) sídlící v Londýně rozhodla, že vejce jsou součástí bezmasé diety a ti, kdo je konzumují, se mohou nazývat vegetariány. S tím hrubě nesouhlasí Indický vegetariánský kongres (IVC), který v pondělí na protest z IVU vystoupil a založil vlastní mezinárodní organizaci, která má propagovat "skutečné vegetariánství".

Indové chtějí za tímto účelem otevřít tři tisíce center ve své vlasti a dalších pět stovek po celém světě. Viceprezident nové organizace Vidžaj Kumar Bafna tvrdí, že Indie je kolébkou vegetariánství a domovem takových osobností jako Buddha, Krišna nebo Mahátma Gándhí. Díky nim se prý odmítání živočišných produktů rozšířilo po celém světě.

Nyní však podle Bafny hrozí nebezpečí, že Západ čistotu vegetariánství pošpiní. "Cokoliv, co vyjde z dělohy není vegetariánské, vše, co přijde na svět díky porodu, není vegetariánské. IVU tvrdí, že vejce považuje za vegetariánské jídlo, ale neuvedla k tomu žádné podstatné důvody. Nechápeme to a proto jsme vystoupili," říká Bafna. IVU se podle britského webu zatím k roztržce nevyjádřila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video