Přes 45 milionu lidí potřebuje potravinové lístky.

Přes 45 milionu lidí potřebuje potravinové lístky. | foto: Profimedia.cz

Milionům Američanů chybí peníze na jídlo, fasují potravinové lístky

  • 387
V USA přibývá lidí, kteří potřebují pomoc státu, aby si mohli nakoupit jídlo. V květnu ve Spojených státech využilo potravinové lístky 45,75 milionu lidí, tedy každý sedmý Američan. To je dosavadní rekord, informoval deník The Daily.

Program potravinových poukázek pro chudé začal ve Spojených státech v roce 1962. Počátkem 90. se dostal do útlumu, tehdy jeho kritici prosadili řadu omezení. Za vlády prezidenta Billa Clintona se však situace začala měnit.

A program neustal ani za vlády Clintonova nástupce George Bushe. Naopak ještě více posiloval a časem byl oficiálně přejmenován na "doplňkovou výživovou asistenci". To, aby ztratil stigma poukázek pro chudé.

V Alabamě vzrostl počet potřebných o 120 procent

Nyní americký list The Daily zveřejnil statistiku, že v květnu přibylo 12 procent potřebných oproti minulému roku. Největší nárůst uživatelů potravinových lístků zaznamenala Alabama, kde se počet příjemců potravinové pomoci hlavně kvůli ničivým dubnovým tornádům od loňska zvýšil o 120 procent.

"O pomoc žádali lidé, kteří ji nikdy předtím nepotřebovali," uvedl mluvčí alabamského ministerstva zdravotnictví Barry Spear.

Celkem ve státě v květnu odebíralo potravinové lístky 1,4 milionu lidí, což bylo o 102,9 procenta více než v dubnu. V červnu se však již podle místních údajů jejich počet vrátil na dubnovou úroveň.

Počty lidí používajících potravinové lístky ale rostly i ve státech, které žádná přírodní katastrofa nepostihla. Nejhorší situace byla v New Jersey a Severní Karolíně. Příjemců potravinové pomoci tam přibylo shodně o 20,4 procenta. Příliš lépe na tom nebylo ani hlavní město Washington, kde potravinové lístky potřebovalo v květnu o 19,1 procenta více lidí než před rokem. Počet příjemců se nezměnil pouze v Severní Dakotě.

Za nepříznivými údaji podle deníku Daily kromě špatného stavu hospodářství a vysoké míry nezaměstnanosti, která byla v červnu na úrovni 9,2 procenta, jsou i rostoucí ceny potravin. Například v alabamské potravinové bance nyní žádají o pomoc lidé, kteří tam dříve potraviny vozili.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video