Drama se šťastným koncem. Brita, který jel na dovolenou do Kábulu, evakuovali

  • 59
Jednadvacetiletý Brit Miles Routledge, který se vydal na dovolenou do afghánského Kábulu a po příchodu Tálibánu tam uvázl, už je v bezpečí. Na sociálních sítích uvedl, že ho evakuovali spolu se stovkou dalších civilistů. Mladík popisuje, že se na ně islamisté usmívali a mávali jim. Samotnou dovolenou však prý provázely dramatické chvíle. „Lidé stříleli, děti plakaly,“ popsal.

„Evakuovali mě kolem čtvrté hodiny (teď jsou dvě ráno) s asi stovkou civilistů. Nemohl jsem psát zprávy, protože auta vysílala signál proti odpálení bomb. Nefungovala mi ani sluchátka, takže si myslím, že to blokovalo veškerou wifi a datový přenos,“ napsal Brit na Facebooku.

Z Kábulu odletěl do Dubaje. Cesta na letiště v afghánské metropoli byla dlouhá, ale bezproblémová, líčí mladík. „Tálibán nás nechal odjet. Potkali jsme několik jejich lidí. Všichni se usmívali a mávali na sebe, někteří si s nimi vyfotili selfie,“ cituje ho list Evening Standard.

„Spal jsem na prašné nebo štěrkové cestě a probudil se, když kolem projížděla auta. Teď jsme v bezpečném domě a všichni jsme hydratovaní, šťastní a zralí na pár hodin spánku,“ pokračuje. V Kábulu se ocitl poté, co při plánování dovolené hledal nebezpečnou lokalitu, do které se ovšem dá dostat. A tak zapíchl prst do mapy Afghánistánu. 

Brzy mu ovšem došlo, co si způsobil, a když město dobyl Tálibán, popadl ho strach, že už se nedostane ven. „Jsem připraven zemřít,“ psal na sítě. Teď dodal, že „lidé stříleli do vzduchu, děti plakaly, ženy kolem pobíhaly v burkách, všichni bojovali“. 

Za svůj výlet od začátku sklízí kritiku a servítky si nebrala ani britská bulvární média. „Idiot v zahraničí,“ psal třeba The Sun. I teď mladíkovi lidé nadávají. „Sobecké jednání, tvé místo v letadle se mohlo dát afghánskému tlumočníkovi, který teď čelí jisté smrti,“ zní jeden z komentářů.

Stanici BBC Routledge řekl, že je „vyčerpaný, ale cítí úlevu“. Poděkoval také britské armádě, která evakuační lety organizuje. Podle britského ministra zahraničí Dominica Raaba dosud Spojené království do neděle převezlo do bezpečí kolem 150 britských občanů a 3 300 afghánských spolupracovníků Británie.

Jsem uvězněný v Kábulu. Chtěl jsem vidět nejnebezpečnější města, tvrdí Brit

K samotnému letu napsal, že lidé měli povolený jeden kufr do deseti kilogramů, takže všichni přehrabovali svůj majetek a řešili, co si vezmou. Některé věci si i vyměňovali s ostatními.

„Nějací kluci mi nacpali do vesty a batohu proteinové tyčinky, bylo jich přes dvacet. Jsem teď velmi šťastný muž. Díky, kluci,“ dodal. Svého rozhodnutí odletět do Afghánistánu prý nelituje. Jen si měl vzít víc ponožek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video