Migranti v Calais vtrhli na trajekt. Nasaďte armádu, žádají dopravci

  • 968
Několik stovek uprchlíků v sobotu vtrhlo do přístavu ve francouzském Calais. Padesáti z nich se podařilo nalodit na jeden z trajektů. Incident doprovázela demonstrace asi dvou tisíc lidí, kteří žádali zlepšení podmínek v uprchlickém táboře. Dopravci nyní vyzývají, aby vláda do Calais nasadila vojáky.

Asi dva tisíce lidí protestovaly v sobotu v Calais kvůli podmínkám, ve kterých žijí migranti v tamním uprchlickém táboře. Někteří z nich si přinesli transparenty s nápisem „Uprchlíci, vítejte“. Kromě Francouzů byli mezi demonstranty i Britové, Belgičané a Italové.

„Jsme tu, abychom vyjádřili solidaritu a odsoudili nečinnost Francie, která nemá vůli zajistit uprchlíkům lepší život,“ řekl italský student Rino podle agentury AFP.

Stovky lidí včetně uprchlíků se poté vydaly k přístavu. „Skupina pěti set lidí násilím překonala policejní zátarasy a zamířila k přístavu. 150 lidem se podařilo dostat do oplocené části,“ sdělily francouzské úřady.

Skupina padesáti uprchlíků se následně nalodila na trajekt provozovaný britskou společností P&O, který do Calais připlul z Doveru. Na palubě trajektu bylo ještě několik nákladních aut, pasažéři však ne.

Kvůli nepokojům se přístav na dvě hodiny uzavřel. Trajekty proto vyplouvaly se zpožděním. Policie na místě zatkla 35 lidí včetně 24 migrantů, uvedla stanice BMFTV.

Nasaďte do Calais armádu, vyzývají dopravci

Ředitel britské dopravní asociace Road Haulage Association Richard Burnett incident ostře odsoudil, uvedla stanice BBC. Je podle něj jen otázka času, „než se naše nejhorší obavy stanou skutečností a britský řidič kamionu přijde o život“.

Uprchlická krize

Burnett proto vyzval francouzské úřady, aby do Calais nasadily armádu. Narušení bezpečnosti v přístavu totiž podle něj jasně ukazuje, že v Calais panuje chaos, který se nikdo nesnaží vyřešit. „Je čas, aby úřady uznaly a splnily náš požadavek na nasazení francouzské armády k ochraně přístavu a přístupových cest,“ řekl.

Podobně se vyjádřil i ředitel přístavu Jean-Marc Puissesseau, podle kterého by se měl uprchlický tábor přesunout jinam. „Kvůli blízkosti tábora a nebývalému počtu migrantů je nemožné zabezpečit infrastrukturu přístavu, ať už stát investuje cokoli,“ řekl.

V uprchlickém táboře v Calais, kterému se přezdívá Džungle, nyní přebývají asi čtyři tisíce lidí, podle některých zpráv dokonce šest tisíc. Většina z nich pochází ze zemí severní Afriky.

Francouzská policie je nedávno vyzvala, aby opustili své provizorní příbytky a přestěhovali se do kontejnerů s elektřinou a topením, které jim nabízejí úřady. Řadě migrantů se to však nelíbí, protože nechtějí opustit svou komunitu (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video