Úřady v USA vrátily migrantům na dva tisíce dětí, část se stále nevrátila

  • 18
Americkým úřadům se zatím podařilo odevzdat rodičům přes 1 800 dětí izolovaných při pokusu migrantů o ilegální přechod hranic Spojených států. Praxi odebírání dětí, která v USA vyvolala bouři nevole, zavedly úřady v rámci „nulové tolerance“ prezidenta Donalda Trumpa vůči nezákonnému přistěhovalectví. Přes 700 dětí se k rodičům dosud nevrátilo.

Vláda měla z rozhodnutí soudu v kalifornském San Diegu všechny rodiny spojit do čtvrteční půlnoci, což se nepodařilo. Soudce Dana Sabraw ale podle agentury AP hodlá vzhledem k náročnosti celé operace projevit shovívavost.

Rodičům bylo zatím odevzdáno 1 442 pětiletých a starších dětí, internovaných v zařízeních imigrační služby.

Dalších 378 se k rodičům dostalo jinde, případně je převzali pečovatelé, většinou rodinní příslušníci. Společně se vracejí do středoamerických států, většinou do Guatemaly, Salvadoru nebo Hondurasu.

O děti v internaci se staraly americké dobročinné spolky, které jim poskytovaly stravu, ošacení či dokonce tkaničky do bot, které jsou lidem v internaci odebírány. Pomoc rozděleným rodinám poskytovaly nadace financované zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem, šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem a dalšími.

Soudce Sabraw v červnu vládě nařídil, aby rozdělování rodin zastavila a vrátila děti rodičům - děti mladší pěti let do dvou týdnů a starší pěti let do měsíce.

Některé děti však nemohou být podle soudů rodičům navráceny, protože rodiče už ve Spojených státech nepobývají. Nezisková organizace ACLU (American Civil Liberties Union) tvrdí, že by se úřady měly pokusit rodiče vystopovat.

Bývalý ředitel vládní organizace ICE, která se soustředí na problematiku migrace, řekl, že se obává, že mnoho rodin se spolu nikdy znovu nesetká. „Je velká šance, že někteří rodiče svoje děti už neuvidí,“ dodal John Sandweg.

V červnu jeden z autobusů odvážel děti migrantů:

24. června 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue