U maďarských hranic vyčkávají stovky uprchlíků (16. září 2015)

U maďarských hranic vyčkávají stovky uprchlíků (16. září 2015) | foto: Reuters

Na hranicích Chorvatska jsou miny, uprchlíci mezi ně mohou zabloudit

Chorvati vyslali na hranice Srbska experty na odstraňování min. Tamější krajina je stále plná minových polí z času krvavého rozpadu Jugoslávie a Záhřeb se obává, že uprchlíci proudící ze Srbska by do nich mohli zabloudit.

„Policie nás kontaktovala a my jsme vyslali tým na východní část chorvatských hranic,“ citovala agentura Reuters centrum, které koordinuje odminovávání země.

Nejvíce migrantů proudí do země přes pohraniční město Šid. Podle mapy zveřejněné na stránkách centra by se v nejbližším okolí města neměla minová pole nacházet. Jen pár kilometrů dál ve vnitrozemí je však zaminovaný celý pruh země směrem od města Vinkovci na jihovýchod.

Stejně tak by mohli migranti na miny narazit, pokud by do Chorvatska dorazili po hlavním tahu spojujícím Bělehrad a Záhřeb. Minová pole se na hranicích nachází jen asi dva kilometry od silnice. Jedním ze symbolů balkánských válek je nedaleký Vukovar, kde chorvatské jednotky na podzim 1991 vzdorovaly 87 dní masivní srbské přesile.

Minová pole v Chorvatsku pochází z dob chorvatské války za nezávislost na Jugoslávii v letech 1991 až 1995. Experti odhadují, že na území země se nachází 506 kilometrů čtverečních minových polí a skoro 51 tisíc kusů nevybuchlé munice. Jen v krajích Osijek-Baranja a Vukovar-Srijemse, které sousedí se Srbskem, mapují experti celkem 26 minových polí.

Uprchlíci mění trasy

Migranti zamířili do Chorvatska poté, co Maďarsko v úterý zpřísnilo protiimigrační zákony, utěsnilo srbskou hranici a vyhlásilo na jihu země krizový stav.

Uprchlická krize

Kameraman agentury Reuters ve středu informoval, že viděl asi stovku uprchlíků, kteří se vydali kukuřičným polem u Šidu k chorvatské hranici. Většina přijela autobusem z Preševa. Další běženci prý ale nasedli do taxíků. Chorvatská policie sdělila, že běžence přicházející ze Srbska registruje a bude je převážet do přijímacího tábora u Záhřebu.

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić informoval, že do středečního poledne do Chorvatska přicestovalo bezmála 300 migrantů, kteří změnili svou trasu poté, co Maďarsko uzavřelo hranice a migranti se vydávají na Západ právě přes Chrovatsko a Slovinsko. „Číslo se zvyšuje. Nyní překročilo hranice 277 lidí, kteří do Chorvatska přišli ze Srbska,“ řekl parlamentu Ostojić.

První autobus dorazil podle agentury AFP na autobusové nádraží v srbském městě Šid u hranic s Chorvatskem už brzy ráno. Agentura Tanjug později informovala, že další autobus už vysadil běžence asi kilometr od chorvatské hranice v blízkosti přechodu Tovarnik. Podle srbských médií z Preševa na jihu Srbska vyjely další autobusy, které nyní vezou migranty do Šidu.

Chorvatský premiér chce otázku migrantů řešit s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem. Schůzka proběhne pravděpodobně ve čtvrtek. „je jasné, že ti lidé nechtějí zůstat v Chorvatsku,“ řekl premiér Zoran Milanovič.

Příliv uprchlíků do Německa nepolevuje

Navzdory přísným opatřením na hranicích v úterý do Bavorska dorazilo na 6000 žadatelů o azyl. Podle některých informací počet běženců překračujících rakousko-německé hranice dokonce začal po nedlouhém uklidnění opět růst.Německá policie potvrdila, že většina uprchlíků do Bavorska přichází přes rakouský Salcburk, ale někteří hranice překračují i na jiných místech.

Jenom minulou sobotu na mnichovské hlavní nádraží přijelo 13 000 uprchlíků. Provoz na trati mezi Salcburkem a Mnichovem byl poté v uplynulých dnech několikrát přerušen. Vlaky zatím nejezdí ani ve středu a na salcburském nádraží čeká zhruba 2000 uprchlíků.

Důvodem zastavení provozu je žádost německých úřadů, řekla agentuře APA mluvčí rakouské železniční společnosti ÖBB. Podle agentury AFP se stovky migrantů vydaly ze Salcburku do jen několik kilometrů vzdáleného Německa pěšky.

Do 8:00 SELČ ale do Mnichova přijelo na 700 lidí a očekávány jsou další vlaky z Budapešti a také z Itálie. Zesílený příliv běženců je podle DPA hlášen také z dálničních kontrolních bodů.

Jenom policie v bavorském Rosenheimu do časného rána zachytila 1300 běženců a během úterý 3500. V pondělí to bylo 1200. Většina těchto lidí je převážena do záchytného střediska v příhraničním Freilassingu, odkud jsou dále rozváženi do různých uprchlických center v Německu.

16.září 2015 v 08:46, příspěvek archivován: 16.září 2015 v 12:05

Spread maps showing minefields at CRO/SRB border & warn #refugees to only use highways & avoid walking cross fields pic.twitter.com/SKgZ6RKJXl

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video