ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Saúdové drží migranty v otřesných podmínkách. Mají je za přenašeče covidu

  • 79
Odešli za lepším životem, místo toho žijí jako zvířata. Stovky, možná tisíce Etiopanů uvázly v detenčních centrech v Saúdské Arábii, kde žijí ve špíně, horku a s minimálním přídělem vody a jídla. Někteří jsou drženi v přeplněných místnostech již od dubna, mnozí si ze zoufalství vzali život. Saúdská Arábie chce vězněním migrantů zabránit šíření koronaviru.

Fotografie v detenčních centrech pořídili samotní migranti. Na několika snímcích jsou vidět desítky mužů, kteří leží namačkaní jeden na druhého na zemi v horkých místnostech se zabedněnými okny. Fotografie zveřejnil list The Sunday Telegraph.

„Čelíme tu týrání. Chovají se k nám jako ke zvířatům a bijí nás každý den,“ řekl Abebe, muž z Etiopie, který je v detenčním centru již více než tři měsíce.

Také prý dostávají tak málo jídla a vody, že stěží přežívají. „Během dne dostaneme malý kousek chleba, večer trošku rýže. Vodu nemáme skoro žádnou. Na všeprostupující zápach z přeplněných toalet si zvykáme, ale to horko nás ničí,“ řekl další vězeň.

Na jedné z fotek, kterou však The Sunday Telegraph nezveřejnil, je muž oběšený na okenní mříži. Podle spoluvězňů spáchal sebevraždu, protože ztratil naději, že se z detenčního centra někdy dostane. Někteří migranti jsou tam drženi již od dubna. V jiných centrech údajně žijí v obdobných podmínkách i ženy.

„Až uvidím, že opravdu není šance se odtud někdy dostat, vezmu si život. Někteří to již udělali,“ řekl Abebe. „Provedl jsem jenom to, že jsem odešel do jiné země za lepším životem. Ale oni nás tu bijí biči a elektrickými kabely, jako bychom byli vrazi,“ dodal.

Podle svědectví, která The Sunday Telegraph získal, se mnozí migranti potýkají s vážnými duševními problémy v důsledku toho, v jakých podmínkách již měsíce žijí.

„Ty fotky jsou důkazem, že v Saúdské Arábii drží migranty z Afrického rohu v opravdu mizerných, nelidských podmínkách bez ohledu na jejich důstojnost nebo bezpečí,“ řekl Adam Coogle, ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch působící na Blízkém východě.

Saúdská Arábie, která ekonomicky těží z těžby ropy, hojně využívá migranty z Afriky a Asie k práci. Vykonávají zpravidla špatně placená a fyzicky náročná zaměstnání.

Když v březnu přišla pandemie koronaviru, saúdská vláda se vyděsila, že by se migranti mohli stát přenašeči nákazy. I běžně totiž žijí v přelidněných prostorách.

Mekka letos jen pro místní, Saúdská Arábie zakáže pouť lidem ze zahraničí

Skoro 3 000 Etiopanů bylo na začátku dubna posláno zpět do jejich domoviny. Dalších 200 000 měl potkat stejný osud, nakonec ale byly deportace kvůli pandemii pozdrženy.

Listu The Sunday Telegraph se podařilo lokalizovat dvě detenční centra, ve kterých úřady Etiopany drží. Jedno se nechází poblíž Mekky a druhé je ve městě Džizán poblíž hranice s Jemenem. Předpokládá se, že takových míst je v zemi více. 

Deník se snažil získat komentář od velvyslanectví Saúdské Arábie v Londýně, nebyl však úspěšný. Ani etiopské vládě se nepodařilo získat od Saúdských Arabů jakékoliv vyjádření.

Město Džizán, ve kterém se nachází jedno z detenčních center, leží poblíž hranic s Jemenem:

Město Džizán

Město Džizán

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video