ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Súdánec ubodal ve Francii úředníka. Ten mu oznamoval, že bude vyhoštěn

  • 360
Odmítnutý žadatel o azyl původem ze Súdánu v pátek nožem zaútočil na ředitele záchytného centra pro migranty na jihozápadě Francie a ubodal ho k smrti. Osmatřicetiletého migranta, který už má záznamy v trestním rejstříku pro násilnou činnost, policisté zatkli a obvinili z vraždy.

Súdánec přišel na schůzku s ředitelem centra pro migranty ve městě Pau a napadl ho v jeho kanceláři. Způsobil mu bodné rány zejména na hrudi, kterým 46letý Francouz na místě podlehl.

Podle ministra vnitra Géralda Darmanina, který kvůli vraždě do Pau dorazil, přijel muž do Francie v roce 2015, jeho žádost o azyl však úřady odmítly. Povolení k pobytu nicméně získal, v roce 2017 byl nicméně odsouzen do vězení za výtržnosti a ohrožování bodnou zbraní. Proto byl posléze vydán příkaz k jeho vyhoštění. Podle Darmanina přišel Súdánec do centra právě proto, že měl nuceně opustit Francii.

Tajné služby útočníka v hledáčku neměly a jeho čin není považován za teroristický.

„Je to strašlivé drama, které je o to horší, že oběť se dlouhá léta svého profesního života věnovala pomoci migrantům a žadatelům o azyl,“ řekl rozhlasové stanici France Bleu starosta města Pau François Bayrou, který je předsedou francouzské centristické strany MoDem a v minulosti několikrát kandidoval na prezidenta. „Žádost o azyl byla tomuto muži odmítnuta, a to z dobrých důvodů,“ dodal.

„I ve vězení měl problémy,“ komentoval pro stanici BFMTV zástupce místní policie Daniel Domengé. „Ředitel ho chtěl přijmout a bohužel tento jedinec na něj zaútočil a několikrát ho bodl, což mělo za následek smrt chudáka, který dělal jen svou práci,“ řekl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video