Belgický premiér Charles Michel

Belgický premiér Charles Michel | foto: Reuters

Spor o migrační pakt rozložil belgickou vládu, koalici opouštějí Vlámové

  • 295
Belgickou vládu opouští největší koaliční strana, Nová vlámská aliance (N-VA). Důvodem je její odpor k rozhodnutí premiéra Charlese Michela podepsat příští týden globální pakt OSN o migraci, ke kterému se odmítá připojit několik zemí včetně Česka.

Kabinet se bude pokoušet přežít jako menšinová vláda. Nacionalisté z nové vlámské aliance po premiéru Michelovi chtěli, aby svůj plán podepsat počátkem příštího týdne v marocké Marrákeši migrační pakt zrušil, a kvůli tomu pohrozili ukončením koaliční spolupráce.

Migrační pakt

  • Globální pakt o migraci má zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi.
  • Pakt vyzývá k poskytnutí kapacit pro přesídlení deseti procent celkového počtu uprchlíků ve světě ročně. Zpráva na druhou stranu připouští, že vlády mají právo vrátit osoby, jimž byl zamítnut azyl a kteří v zemi pobývají bez patřičného povolení.

Krizové zasedání vlády, které bylo svoláno na sobotní večer, skončilo předčasně, když dva představitelé Nové vlámské aliance, ministr vnitra Jan Jambon a státní tajemník pro migraci a azyl Theo Francken, ze schůzky odešli.

Premiér Michel na tiskové konferenci prohlásil, že na jeho rozhodnutí odcestovat do Marrákeše se nic nemění a že Nová vlámská aliance vládu opustí. Již také uvedl, kým dosavadní ministry N-VA nahradí.

Belgickou vládní koalici, která byla zformována v roce 2014, tvořily kromě Michelova liberálního Reformního hnutí (MR) a N-VA ještě dvě menší strany. Vlámští nacionalisté ale mají ze všech čtyř stran nejvíce poslanců. Parlamentní volby jsou plánovány na květen příštího roku a pozorovatelé podle agentury Reuters neočekávají, že by se tento termín měl změnit.

Česko se nepřipojí ke globálnímu paktu OSN o migraci

Nezávazná dohoda schválená v červenci všemi zeměmi OSN kromě Spojených států má být přijata na schůzce v Marrákeši 10.-11. prosince. Připojit se k paktu odmítlo mimo jiné Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Rakousko, Izrael či Austrálie. Podle kritiků hrozí, že pakt zvýší migraci do Evropy.

Rezoluci podporující přistoupení Belgie k migračnímu paktu OSN tento týden schválil belgický parlament. Zatímco N-VA předem avizovala, že její poslanci budou hlasovat proti, na stranu premiéra se postavila část opozice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video