Německá policie při razii proti drogovým dealerům v Berlíně. (6. září 2019)

Německá policie při razii proti drogovým dealerům v Berlíně. (6. září 2019) | foto: Profimedia.cz

Arabské gangy v Německu se čílí, noví migranti jim fušují do řemesla

  • 850
Noví migranti ze Sýrie, Iráku a dalších zemí zásadně mění strukturu organizovaného zločinu v Německu. Tento týden to uvedly německé úřady, podle kterých noví přistěhovalci často představují konkurenci pro zavedené arabské klany a dostávají se s nimi do konfliktu. Policie varovala také před bojovou zkušeností přistěhovalců.

Německý Spolkový kriminální úřad (BKA) uvedl, že během vyšetřování arabských zločineckých gangů zaznamenal rostoucí počet podezřelých se zahraničními pasy. „Asi ve třetině řízení byli mezi podezřelými přistěhovalci. Musíme tento jev pozorně sledovat,“ uvedl šéf BKA Holger Münch.

Podle stanice Deutsche Welle bojují německé úřady se zavedenými klany napojenými na arabský svět dlouhá léta. Problém představují hlavně zločinecké rodiny s libanonským původem. 

Nově příchozí Syřané a Iráčané si však podle Müncha takové organizační struktury zatím nestihli vytvořit. 

Münch nicméně varuje před opakováním chyb německých úřadů ze sedmdesátých let, kdy se do země přestěhovalo velké množství libanonských migrantů.

„Následky ukazují, že takové věci by úřady neměly dovolit a neměly by je nechat pokračovat roky a roky,“ uvedl Münch. Podle něj je zapotřebí, aby Německo přistupovalo k posledních třiceti letům jako k velké lekci a poučilo se.

Policejní šéf západoněmeckého města Essen Frank Richter pro německou veřejnoprávní stanici ARD uvedl, že nově přicházející migranti vystavují stávající zločinecké klany rostoucímu tlaku a začínají působit jako konkurence.

Hrozí boje mezi starými a novými zločineckými skupinami

Ačkoli gangy dlouho využívaly Iráčany jako kurýry při obchodování s drogami, podle německých úřadů se noví přistěhovalci nyní snaží jejich byznys převzít. 

Každý třetí Němec bude mít za 20 let imigrantské kořeny

Podle Richtera se v budoucnu mohou objevit konflikty mezi starými a novými skupinami. Policejní šéf upozorňuje, že někteří z „nováčků“ mají navíc bojové zkušenosti ze života ve válečných zónách.

„Samozřejmě by to byla úplně jiná situace, než jakou máme v Německu v současnosti,“ vysvětluje Richter. 

Zločinecké klany jsou aktivní po celém Německu a jen v Berlíně mají tisíce členů. „Tento druh zločinu řídí v hlavním městě přibližně dvacet vlivných rodin, ze kterých je sedm až osm extrémně zapojených do zločinu,“ uvedl berlínský senátor Andreas Geisel, který má na starost vnitřní záležitosti. 

Z rodinných klanů se odchází jen velmi těžce

Podle něj německé úřady nutně potřebují další nástroje k boji proti zločinu, například opatření, které by podezřelé zločince přinutilo vysvětlit původ jejich majetku. Geisel nicméně prohlásil, že německé úřady využívají v boji proti zločinu v Berlíně všechna dostupná zákonná opatření. 

Arabské klany zaměstnávají berlínskou policii takřka nepřetržitě. Ačkoli ne všichni členové těchto rodin jsou nutně zločinci, mnoho z nich podle listu The German Times (TGT) tají delikty svých otců, bratrů nebo bratranců.

„Klany jsou mužská záležitost. Existuje tam slib mlčenlivosti. Je velmi obtížné dostat se z této společnosti a odejít,“ říká expert na mafii Sandro Mattioli.

Podle TGT existují v berlínských čtvrtích Neukölln či Gesundbrunnen ulice, kam se policie kvůli nebezpečí napadení vydává pouze ve větším počtu.

Na konci srpna museli berlínští policisté například opakovaně zasahovat v  Neuköllnu, kde se odehrávaly boje mezi dvěma znepřátelenými klany. Giesel nicméně varuje před nerealistickými nadějemi na rychlý úspěch. Podle něj bude trvat boj proti těmto klanům desetiletí. „Je to maraton, ne sprint,“ uzavírá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video