Migranti na palubě nákladní lodi El Hiblu 1. (28. března 2019)

Migranti na palubě nákladní lodi El Hiblu 1. (28. března 2019) | foto: Reuters

Za únos lodě u Libye obvinila Malta tři africké teenagery z terorismu

  • 216
Tři mladí migranti, kteří se podíleli na středečním únosu lodi u libyjských břehů, čelí obvinění z teroristického činu. Podle maltských zákonů jim v případě, že je soud uzná vinnými, hrozí až třicet let za mřížemi. Jeden z teenagerů byl identifikován jako devatenáctiletý Abdalla Bari, identitu zbylých dvou obviněných maltské úřady kvůli věku migrantů nezveřejnili.

Uvedli pouze, že je jim patnáct a šestnáct let, jeden pochází podobně jako  Bari z Guiney, druhý z Pobřeží slonoviny. Informoval o tom zpravodajský web BBC. 

Maltský premiér Joseph Muscat potvrdil, že incident nyní vyšetřuje policie. Pokud soud prokáže, že jsou teenageři vinni, hrozí jim podle maltských zákonů za únos plavidla až třicetileté vězení. 

Na palubě nákladní lodi bylo celkem 108 migrantů, všichni se nyní nacházejí ve vazbě. 

Posádka lodi vyzdvihla z mořských vln a zachránila 77 mužů a 31 žen. Jakmile loď zamířila zpět do Libye, migranti posádku přemohli a nad plavidlem převzali kontrolu.

Stalo se tak pouhých 11 kilometrů od Tripolisu, poté změnili kurs a s ukořistěným plavidlem zamířili na sever s cílem vylodit se buď na Maltě nebo na Lampeduse. Loď plula pod vlajkou státu Palau, ostrovní republiky v Tichém oceánu, která leží severně od Indonésie.

Na loď však ještě na moři vtrhla speciální jednotka s úkolem vrátit kontrolu nad plavidlem kapitánovi. Operace se zdařila a plavidlo zakotvilo na Maltě. 

Podobných incidentů začalo přibývat ve chvíli, kdy Evropská unie na žádost Itálie  v loňském roce rozhodla, že přeruší operaci Sophia. Ta měla rozbíjet gangy převaděčů a obchodníků s lidmi v jižní části Středomoří. Podle italského ministra vnitra  Mattea Salviniho však vojenské a zásobovací lodě EU v boji s pašeráky selhaly a migraci naopak spíše napomáhaly.

„Toto nejsou migranti v tísni, jsou to piráti, Itálii uvidí pouze dalekohledem,“ řekl italský ministr vnitra Matteo Salvini, který po svém nástupu do funkce loni v červnu v rámci boje proti migraci neváhal uzavřít italské přístavy pro lodě nevládních organizací zaměřených na záchranu migrantů. V pátek na svojí Facebookové stránce postup maltské justice okomentoval slovy:

„Tři lidé, z nichž dva jsou nezletilí, byli obžalováni z terorismu za to, že před několika dny odklonili loď na Maltu. Nevzdávám se a jsem si jist, že s Vallettou (Pozn. red.: hlavní město Malty) navážeme vynikající spolupráci v boji proti pašerákům a nelegálním přistěhovalcům,“ napsal Salvini.

30.března 2019 v 15:29, příspěvek archivován: 31.března 2019 v 20:54

Tre incriminati per terrorismo (di cui due minorenni) per il mercantile dirottato a Malta qualche giorno fa.
All’estero colpiscono pirati e mercanti di uomini, in Italia chiedono di processare il ministro dell’Interno per sequestro di persona.
Io non mollo e sono sicuro che con La Valletta riusciremo ad instaurare un'ottima collaborazione contro scafisti e clandestini.

Podle médií uprchlíci tvrdí, že v Libyi čelí bití, znásilňování a prodeji do otroctví. Humanitární nevládní organizace Mediterranea Saving Lives soudí, že „žádný stát nemůže vyhostit nebo vrátit uprchlíky do zemí, kde jsou ohroženy jejich životy a svoboda“. Vrátit běžence by podle ní byl „nejenom zločin, ale i nehumánní čin“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video