Dánsko jako první země v Evropě uznalo situaci v Sýrii za bezpečnou. (30. dubna 2018) | foto: Shutterstock

Chcete k nám? Pošleme vás do Rwandy. Dánsko chystá zákon proti migraci

  • 499
Dánská vláda hledá možnosti, jak odradit uprchlíky žádající o mezinárodní ochranu. Přišla s nápadem, že bude žadatele o azyl nasměrovávat do zemí mimo Evropu. Dánští poslanci projednávají návrh zákona, jenž zemi umožní přenést zodpovědnost za příjem žadatelů na třetí země. Mezi státy, které by mohly tento servis zajišťovat, je horkým kandidátem Rwanda.

Podle návrhu zákona budou migranti po příjezdu do Dánska zaevidováni a úřady na základě otisku prstů prověří, že nežádali o azyl v jiné zemi EU.

Následně budou posazeni do letadla mířícího do Afriky, kde se dalšími procesy vyřizování žádosti bude zabývat třetí země. Podle stanice RFI se Dánsko snažilo uzavřít dohodu s různými státy včetně Tuniska a Etiopie, nejslibněji ale vypadají jednání s Rwandou.

Co se syrskými uprchlíky? Dánsko prohlásilo Sýrii za bezpečnou a posílá je domů

Organizace zabývající se lidskými právy s návrhem nesouhlasí a argumentují, že pokud budou dánský příklad následovat i další země, ocitne se právo na azyl v ohrožení. 

„Myšlenka, že bohaté země si mohou zaplatit cestu ven ze svých mezinárodních závazků a zbavit žadatele o azyl práva na to, aby Dánsko jejich žádosti posoudilo, je hluboce znepokojující,“ napsala organizace Amnesty International

Dánský ministr pro migraci Mattias Tesfaye ale tvrdí, že opatření bude humánnější než dosavadní procesy, protože sníží příliv uprchlíků, kteří kvůli vidině lepšího života riskují svůj život na nebezpečných migračních trasách. Iniciativu také podporuje nemalá část dánské populace.

Dánská premiérka a předsedkyně dánské sociální demokracie Mette Frederiksenová, která podle listu Le Monde usilovala v minulých volbách o hlasy voličů krajně pravicových stran, se k omezování migrace zavázala ve své předvolební kampani. 

Dánsko ve čtvrtích sníží počet „nezápadních“ obyvatel, zruší termín ghetto

Od roku 2019, kdy zastává post předsedkyně vlády, migrační politiku stále zpřísňuje. V roce 2020 požádalo o azyl v Dánsku 1 547 lidí, což je nejméně od roku 1992. 

Pro srovnání – podle dat zveřejněných ministerstvem vnitra požádalo v České republice v roce 2019 o mezinárodní ochranu, tedy o azyl či doplňkovou ochranu, 1922 lidí.

Frederiksenové však počet žádostí podaných v Dánsku v loňském roce připadá stále vysoký a v lednu se nechala slyšet, že má ambici žádosti o azyl v Dánsku „snížit na nulu“. 

V dubnu Dánsko jako první evropská země neprodloužilo povolení k pobytu syrským uprchlíkům s vysvětlením, že část syrského území je již dostatečně bezpečná na to, aby se mohli vrátit do vlasti.

10. listopadu 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video